Otvoreni novi objekti Banje “Mlječanica”

23.10.2023 Vijesti
(Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Banje “Mlječanica” Darko Banjac i ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić otvorili su nove objekte hidrobloka, hiperbaričnog centra i bungalova, u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica”.

Nakon otvaranja, objekte su osveštali paroh knežički Željko Јevđević i protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je ponosan na činjenicu da Srpska ima kapacitete i sposobnosti da osmisli i izvede tako složene i važne projekte kao što je rekonstrukcija i izgradnja Zdravstveno-turističkog centra “Mlječanica”, u koji je do sada uložila 27 miliona KM.

Dodik je naveo da je Specijalna bolnica “Mlječanica” postala savremeni zdravstveno-turistički centar, s ciljem da se podigne na nivo koji će privući pažnju, ne samo lokalnog stanovništva i građana Republike Srpske, nego i šire.

On je rekao da je ponosan što je imao priliku da zajedno sa direktorom ove banje Darkom Banjcem, premijerom Radovanom Viškovićem i ministrima zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i finansija Srpske Zorom Vidović donese odluku koja nije bila nimalo laka – da ove godine odvoje 27 miliona KM samo za ovaj projekat ovdje, koji je realizovan.

– Ovo je ta priča o propasti Republike Srpske, koja ne može ništa da uradi i nema ništa. To, naravno, nije tačno, ali to neki bolesni umovi pokušavaju da nametnu raznim spinovima – izjavio je Dodik.

Banjac je rekao da je ova ustanova sada među tri najjača baro-centra na Balkanu, jer ovakav objekat hidro-bloka, gdje se sve nalazi na jednom mjestu, ne postoji nigdje u regiji.

On je naveo da su danas otvoreni novi objekti, koji označavaju završetak izgradnje zdravstvenog dijela razvoja ove bolnice.

– Riječ je o najsavremenijem hidro-bloku, koji se prostire na 1.680 metara kvadratnih sa hiperbaričnim komorama – rekao je Banjac.

Grujičićeva je istakla da je oduševljena idejnim rješenjem i cijelim projektom izgradnje Zdravstveno-turističkog centra “Mlječanica”, koji ima sjajan tim ljekara i najsavremenije opremljen dijagnostički centar, poluintenzivnu njegu i sale za terapije.

– Izražavam oduševljenje i veliku zahvalnost rukovodstvu Banje “Mlječanica” i vrhu Srpske, predsjedniku Srpske, što su prepoznali koliko je značajan ovakav jedan centar za kraj koji već ima svoja prirodna bogatstva – rekla je Grujičićeva.

Ona je napomenula da su “Kozara i Potkozarje mnogo stradali u prošlosti i da je Kozara uvijek štitila nemoćne”.

– Ovaj kraj i danas ima velika prirodna bogatstva i mitsku lokaciju. Ljudi su ovdje imali dovoljno uma da naprave terapijski dio za pacijente, ali i komercijalni dio za ljude koji žele da dođu ovdje, da poprave svoje zdravlje. Ali, mojim kolegama želim da ipak imaju što manje pacijenata, a više komercijalnih usluga – rekla je Grujičićeva.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske, ministri, poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici Srpske u institucijama BiH, rukovodioci republičkih institucija, načelnici i gradonačelnici brojnih lokalnih zajednica u Srpskoj i drugi zvaničnici iz Republike Srpske i regiona.

Prethodno je Dodik održao sastanak sa ministrima u Vladi Srpske, direktorima Banje “Mlječanica” Darkom Banjcem, Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem, Puteva Srpske Milanom Dakićem i Voda Srpske Miroslavom Milovanovićem.

Kompleks Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” podijeljen je na zdravstveni i turistički dio, a današnjim otvaranjem hidrobloka, hiperbaričnog centra i bungalova završava se faza izgradnje i rekonstrukcije zdravstvenog dijela “Mlječanice”.

U toj zdravstvenoj ustanovi prošle godine otvoren je novi dijagnostički centar i objekat poluintenzivne njege.

Slijedi izgradnja turističko-rekreativnog centra višestruke namjene u okviru projekta izgradnje najmodernijeg zdravstveno-turističkog kompleksa u BiH, koji će uz podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske u “Mlječanici” biti realizovani do početka 2025. godine.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti