Pašalić: Prijedorska fabrika “Mira” jedan od privrednih lidera u konditorskoj industriji

08.03.2022 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je prijedorska fabrika keksa “Mira” jedan od privrednih lidera u konditorskoj industriji u Srpskoj i da je zadovoljstvo čuti da planira nove investicije i proširenje proizvodnje.

On je nakon posjete ovoj fabrici u Prijedoru podsjetio na mjeru podrške prehrambenoj industriji tog ministarstva iz 2019. godine, putem koje je od tada, više od pet miliona KM obezbijeđeno za oko 150 investicija.

– `”Mira” do sada, nažalost, nije koristila podsticaje, ali razgovarali smo i oni u ovoj godini planiraju investicije i koristiće ih. Smatramo da to nije dovoljno i da treba više, ali je važno da smo uveli tu novinu i da su u posljednje tri godine svi koji su aplicirali bili podržani sa 30 odsto – kaže Pašalić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ukazao je da je za “Miru” prošla godina bila izuzetno uspješna, a da je početak ove i kraj prethodne godine opterećen dodatnim otežavajućim uslovima poslovanja.

– Došlo je do povećanja cijena energije i ulaznih sirovina, produženja rokova isporuke za sve i uvjereni smo da će rukovodstvo `Mire` biti kadro da se izbori sa svim tim izazovima. Naravno da čitava grupacija (Kraš) stoji iza ovakvog kolektiva i to je ono što sigurno garantuje uspjeh fabrike i u narednom periodu – naveo je Ćorić.

Direktorka `Mire` Marina Stupar napomenula je da cijene sirovina i ambalaže rastu i da je proizvodnja poskupila za 30 do 40 odsto.

– Još nismo išli sa korekcijom cijena. Dali smo obavještenje našim distributerima i kupcima i plan je da se u ovoj godini definitivno ide u povećanje cijena – najavila je Stupar.

Fabrika “Mira” u prošloj godini proizvela je oko 6.500 tona keksa i vafla i izvezla 77 odsto proizvodnje u Hrvatsku, druge zemlje Evropske unije, SAD, Kanadu, Saudijsku Arabiju, Australiju i zemlje CEFTA-e.

Ta prijedorska fabrika zapošljava 389 radnika.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti