Pašalić: Razvijati koncept urbane poljoprivrede u Srpskoj

20.04.2022 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je danas razvoj novog koncepta urbane poljoprivrede u Srpskoj, odnosno proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u gradovima.

“Ta aktivnost živi u velikim gradovima u svijetu i nema razloga da ne zaživi i u gradu poput Banjaluke i to je nešto sa čime ćemo izaći u narednom periodu”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci, gdje je otvorio manifestaciju “Plodovi i darovi grada Banjaluke 2022”.

Prema njegovim riječima, cilj je da domaći poljoprivredni proizvođači dio svojih proizvoda prerade na svom imanju i da ih ponude tržištu.

“To im je isplativije i zbog toga je koncept ‘Krajiške kuće’ veoma dobar. Ovakav koncept nije zaživio samo u Banjaluci već i u Trebinju, a radi se na tome da se ovi proizvodi prezentuju i na drugim mjestima”, naveo je Pašalić.

Pašalić kaže da resorno ministarstvo podržava i proizvođače na području grada Banjaluka, te je podsjetio da je 2016. godine uloženo 4,3 miliona KM u proizvođače kroz sisteme podsticaja, a 2021. godine 8,8 miliona KM, dodajući da su ta sredstva udvostručena za pet godina.

“To govori da proizvodnja raste iz godine u godinu, a samo u ovoj godini Ministarstvu se javilo 130 proizvođača koji žele da investiraju u svoje farme za šta ća biti izdojeno 2,3 miliona KM, te će biti podržane sa 30 odsto sve investicije na farmama”, rekao je Pašalić novinarima na platou ispred “Krajiške kuće”, gdje su izloženi poljoprivredni proizvodi i prerađevine, domaća hrana, delicije i prirodna kozmetika.

Pašalić je dodao da su juče uplaćena sredstva proizvođačima povrća i voća na bazi prošlogodišnje proizvodnje.

“Ta sredstva su obezbijeđena u Kompenzacionom fondu i riječ je o 2,8 miliona KM, s tim da nije sve isplaćeno zbog inspekcijskog nadzora i čekamo okončanje tog procesa. Cilj nam je da oni što prije dobiju novac kako bi započeli proizvodnju”, rekao je Pašalić.

Govoreći o đubrivu koje treba da stigne iz Turske, Pašalić je rekao da bi prve količine u Srpsku trebalo da budu dopremljene u prvih deset dana maja.

On je izrazio žaljenje što bošnjački ministri u Savjetu ministara nisu podržali inicijativu resornog ministarstva Srpske da se zabrani izvoz oblovine iz BiH, čiji je cilj zaštita domaćih drvoprerađivača.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je “Krajiška kuća” “jedan od najboljih ambasadora ljepota svih domaćih proizvoda”, dodavši da je ona je simbol grada Bnjaluke.

On je naglasio važnost današnje manifestacije, kojom se afirmiše i pruža podrška domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je da je projekat “Krajiške kuće”, koja obilježava dvije godine postojanja, i pored teškoća zaživio i da se pokazalo da je potpuno opravdan.

Izložbu poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, domaće hrane i prirodne kozmetike pod nazivom “Plodovi i darovi grada Banjaluke 2022” organizovala je “Krajiška kuća” u Banjaluci povodom drugog rođendana.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti