Pašalić: Srpska ima dovoljno životnih namirnica

05.03.2022 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić poručio je da brašna u Republici Srpskoj neće nestati, kao i da su poljoprivrednici u jesenjoj sjetvi zasijali 2.000 hektara više pšenice nego što je prosjek.

“Ne treba dizati paniku. Imamo definitivno dovoljno životnih namirnica. Ne možemo kompenzovati sva poskupljenja, to nikako ne može, ali se trudimo maksimalno da pomognemo ljudima na terenu”, izjavio je Pašalić za “Večernje novosti”.

On je naveo da Srpska ima 15.000 tona pšenice u silosima, što je dovoljno za nekoliko mjeseci, te da nema prekidanja lanca snabdijevanja pšenicom zbog dešavanja u Ukrajini iako treba biti oprezan.

“Vlada Republike Srpske je odlučila da sa 15 miliona KM napravi određene zalihe, a prvenstveno su namijenjene za intervenciju u slučaju prekida u lancima snabdijevanja”, naglasio je Pašalić.

On je rekao da će poljoprivreda, osim redovnog agrarnog budžeta od 75 miliona KM, biti podržana sa dodatnih 10 miliona KM koji će biti usmjereni na sve sektore proizvođača, od pšenice, kukuruza, uzgoja svinja do nabavke 1.200 junica čime će se unaprijediti stočni fond u mljekarstvu.

Kada je riječ o podsticajima, resorni ministar ističe da su u februaru isplaćene sve obaveze iz prethodne godine, kao i gotovo šest miliona KM iz ove godine.

On je napomenuo da je počela podjela regresiranog dizel-goriva, za šta je izdvojeno oko šest miliona KM, te podsjetio da je Vlada Srpske u posljednjih devet godina izdvojila više od 60 miliona KM za te namjene.

“Iako cijena dizela sada raste zbog situacije u Ukrajini, nastavljamo sa isplatama sredstava i mjesec dana ranije smo ove godine počeli podjelu dizela našim ratarima”, rekao je Pašalić.

Govoreći o aktuelnom pozivu za kapitalne investicije, on je naveo da su u Ministarstvu iznenađeni interesovanjem građana kada je riječ o nabavci mehanizacije, izgradnji staja i sistema za navodnjavanje.

“Kada smo raspisali javni poziv koji je otvoren do 21. marta u prva četiri dana smo dobili 150 zahtjeva za nabavku traktora. Sve prijavljene ćemo podržati sa 30 odsto sredstava. Prvi put ćemo ove godine sufinansirati nabavku kombajna, i to će biti desetak mašina”, istakao je Pašalić.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti