Penzije za maj veće za deset odsto, najveće povećanje do sada

07.06.2022 Vijesti

U Republici Srpskoj penzije za maj biće veće za deset odsto, što predstavlja do sada najveće pojedinačno procentualno povećanje.

Iz Fonda penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ističu da je primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje Republike Srpske u poslednjih devet godina Vlada Srpske donijela odluku o ukupno osamnaest povećanja penzija od čega se na redovno godišnje usklađivanje odnosi šest, a dvanaest na vanredno povećanje povećanje.

Iz Fonda PIO su naveli da je povećanje penzija za maj treće od početka godine.

Podsjećaju da je januaru izvršeno redovno godišnje usklađivanje penzija sa 3,36 odsto i vanredno povećanje od 0,64 odsto, što je zbirno dalo uvećanje od četiri odsto.

Drugo vanredno povećanje penzija od 10 odsto, počev od 1. maja ove godine, je najveće pojedinačno povećanje ne samo u Republici Srpskoj, već i u zemljama regiona, pa i šire, navode iz Fonda PIO.

– Vlada Republike Srpske je na ovaj način pokazala da u ovim teškim ekonomskim vremenima uzrokovanim pogoršanjem životnog standarda najstarije populacije usred krize izazvane specijalnom operacijom Rusije u Ukrijini u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima, vodi računa kako bi mjerama koje donosi spriječila dalje pogoršanje materijalnog položaja i standarda života preko 272 hiljade korisnika prava u zemlji i inostranstvu – navode iz Fonda PIO.

U saopštenju Fonda se navodi da će vanredno povećanje penzija od 10 odsto poboljšati i učešće prosječne penzije od 474,72 KM koliko iznosi za maj ove godine, u prosječnoj plati isplaćenoj u Republici Srpskoj, na do sada najveći procenat od 43,41 odsto.

Sa ovim vanrednim povećanjem povećan je i iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina na 485,19 KM, što čini 44,35 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iz Fonda podsjećaju da puni staž od 40 i više godina ima 21.250 ili svega 7,8 odsto od trenutno 272.500 korisnika prava, te da njihova prosječna penzija od maja ove godine iznosi 701,22 KM, što čini 64,10 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Takođe, od maja ove godine došlo je do povećanja i iznosa najviše penzije u Republici Srpskoj na 2.495,54 KM, što čini 2,3 prosječne plate isplaćene za april.

Iz Fonda PIO podsjećaju da je ovim povećanjem u posljednjih devet godina Vlada Republike Srpske zbirno, odnosno nominalno penzije povećala za 44,53 odsto, dok je stvarno ili efektivno povećanje penzija 54,81 odsto.

Kao primjer navode da penzioner koji je primao 400 KM u januaru 2012. godine od maja ove godine prima penziju u iznosu od 619,24 KM.

U saopštenju se dodaje da će za isplatu penzije od maja za svaki naredni mjesec biti potrebno obezbijediti iz izvornih prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje više od 117 milionaKM.

– Vlada Republike Srpske nastavlja u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu sa ekonmskom krizom i rastom inflacije, pravovremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije – poručuju iz Fonda PIO.

Iz Fonda navode da će uvećana penzija za maj biti isplaćena u narednih dan-dva za svih 272.521 korisnika prava u zemlji i inostranstvu.

Podsjećaju da je u cilju dalje zaštite standarda penzionera već najavljena i dodatna jednokratna pomoć krajem ljeta, u visini od 100 KM.

(RTRS)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti