Petrović: ERS radi na projektima vrijednim 1,5 milijardu KM

19.05.2021 Vijesti

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović izjavio je danas Srni da će jedna od najvažnijih tema na predstojećem Samitu energetike “SET-Trebinje 2021” biti izgradnja energetskih objekata na obnovljive izvore energije i istakao da ERS radi na realizaciji projekata vrijednih 1,5 milijardu KM.

“SET-Trebinje je najveći stručni skup u regionu koji okuplja eminentne domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti energetike, direktore energetskih preduzeća, kao i ministre energetike i srodnih oblasti iz zemalja okruženja”, rekao je Petrović povodom “SET- Trebinje 2021” koji će biti održan sutra i u petak, 21. maja, u tom gradu.

Petrović je najavio da će u okviru samita biti održano sedam panela na kojima će se raspravljati o izgradnji energetskih objekata, posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i o liberalizaciji tržišta električne energije u regionu, transformaciji tržišta energije, klimatskim promjenama i ostalim temama.

On je ukazao na značaj razmjene iskustava i usvajanja novih rješenja u oblasti energetike u regionu radi stabilnosti, razvoja i efikasnosti tog sektora i njegovog usklađivanja sa pravilima EU.

Petrović je najavio da će biti doneseni i zajednički zaključci samita koji će biti obavezujući za one koji se bave energetikom.

On je napomenuo da će zbog epidemiološke situacije, taj međunarodni skup koji se drugi put održava u Trebinju, moći da se prati i onlajn.

Prema njegovim riječima, na marginama skupa biće održano i zasjedanje direktora Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope sa ministrima energetike regiona, kao i sastanak direktora elektroprivreda regiona na kojima će se raspravljati o energetskoj budućnosti zemalja okruženja.

Istakavši da je teško upravljati novim, obnovljivim izvorima energije, kao što su vjetar i sunce, Petrović je ukazao da se hibridna budućnost energetike, što je i slogan pod kojim se održava ovogodišnji samit u Trebinju, zasniva na tome da se osmišljavaju načini čuvanja energije i da se grade objekti koji će moći da balansiraju takve izvore energije.

“ERS je posvećen izgradnji novih objekata, posebno onih na obnovljive izvore energije što je značajno i zbog procesa dekarbonizacije i ukidanja energetskih postrojenja koja proizvode ugljen-dioksid koje je predviđeno kod nas da se desi do 2050. godine”, objasnio je Petrović.

On je precizirao da je u ERS-u u toku realizacija pet važnih projekata, vrijednih više od 1,5 milijardu KM, koji će doprinijeti razvoju Republike Srpske i povećanju bruto domaćeg proizvoda, a koji se sprovode iz sopstvenih sredstava ERS-a, iz kredita i uz pomoć strateških partnera.

Petrović je rekao da je jedan od tih projekata Hidroenergetski sistem /HES/ “Gornja Drina”, za čiju prvu elektranu HE “Buk Bijela” je već položen kamen temeljac i podsjetio da se taj objekat gradi u saradnji Republike Srpske i Srbije.

“U toku su radovi i na HE “Dabar” koji je najvažniji hidroenergetski objekat koji se gradi na Balkanu, snage 160 megavata”, ukazao je generalni direktor ERS-a, istakavši da taj projekat finansira Republika Srpska, a da će nedostajuća sredstava biti obezbijeđena iz kredita za koji se očekuje da će za mjesec do dva biti potpisan ugovor.

Petrović je napomenuo da je u planu i izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Bistrici snage 40 megavata, kao i Vjetropark “Hrgud” kod Berkovića, snage 48 megavata za koji se očekuje da će izgradnja početi u sljedećoj godini u saradnji sa njemačkom KFV bankom.

“Jedan od pet velikih projekata je i Solarna elektrana žTrebinje jedanž, snage 73 megavata”, napomenuo je Petrović i dodao da su u završnoj fazi radovi neophodni za početak tog projekta i da ima dosta zainteresovanih strateških partnera.

Govoreći o trendovima u energetici, Petrović je istakao da su decentralizacija, digitalizacija i elektrifikacija veliki potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema, a da sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj tog sistema.

“SET- Trebinje 2021” organizuju ERS, grad Trebinje i firma “SET Trebinje”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije “Končar”, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice i brojnih sponzora.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti