Petrović: Kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima HE “Dabar”

30.10.2023 Vijesti

Kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima Hidroelektrane “Dabar”, jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, izjavio je Srni generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Petrović je pojasnio da je otvoreno gradilište mašinske zgrade gdje će biti kompletna oprema i elektromašinske instalacije, kao i gradilište brane Pošćenje koja će zaustaviti rijeku Zalomku i napraviti akumulaciju Nevesinje.

On je naveo da se gradi tunel od 12 kilometara i 150 metara, te da je ostalo dvadesetak neprobijenih metara kako voda obloženim tunelom ne bi prešla iz nevesinjskog platoa u Dabarsko polje, budući da su neophodni i zatvarači, vodostani i punjenje tunela.

– Ostala su još dva kilometra od 12 kilometara tunela da se obloži. Rok za završetak tunela je jun 2024. godine. Ostalo je da se završi faza injektiranja tunela i stabilizacije obloge, kao i ugradnja hidromehaničke opreme na ulaznoj građevini – naveo je Petrović.

On je istakao da su svi radovi uveliko krenuli, te da nema problema sa kineskim izvođačem radova kompanijom “Gedžouba”.

– Nadzorni organ je konzorcijum `Energoprojekt` iz Beograda i mislimo da će oni na najkvalitetniji način ispratiti sve radove i doprinijeti da dogodine u avgustu i septembru vidimo značajno odmakle radove na svim segmentima ovog složenog projekta – istakao je Petrović.

Petrović je istakao da je Hidroelektrana “Dabar” jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, navodeći da je riječ o hidroenergetskom sistemu “Gornji horizonti” gdje je HE “Dabar” formirana od brane Pošćenje koja pravi akumulaciju od 63 miliona kubika.

-Tu je i tunel od 12 kilometara i 150 metara, pristupni tunel Straževica da bi se uopšte mogao vaditi materijal i betonirati obloga i mašinska zgrada sa opremom i tlačnom cijevi, kanal kroz Dabarsko polje, te proširenje postojećeg tunela koji spaja Dabarsko i Fatničko polje – rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, taj tunel je sada nedovoljnog promjera da može da provede vode hidroelektarne Dabar i Dabarskog polja koje je, u skladu sa zakonskom regulativom, potrebno prevesti u “HE na Trebišnjici”.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti