Petrović: Kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima HE “Dabar”

30.10.2023 Vijesti

Kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima Hidroelektrane “Dabar”, jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, izjavio je Srni generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Petrović je pojasnio da je otvoreno gradilište mašinske zgrade gdje će biti kompletna oprema i elektromašinske instalacije, kao i gradilište brane Pošćenje koja će zaustaviti rijeku Zalomku i napraviti akumulaciju Nevesinje.

On je naveo da se gradi tunel od 12 kilometara i 150 metara, te da je ostalo dvadesetak neprobijenih metara kako voda obloženim tunelom ne bi prešla iz nevesinjskog platoa u Dabarsko polje, budući da su neophodni i zatvarači, vodostani i punjenje tunela.

– Ostala su još dva kilometra od 12 kilometara tunela da se obloži. Rok za završetak tunela je jun 2024. godine. Ostalo je da se završi faza injektiranja tunela i stabilizacije obloge, kao i ugradnja hidromehaničke opreme na ulaznoj građevini – naveo je Petrović.

On je istakao da su svi radovi uveliko krenuli, te da nema problema sa kineskim izvođačem radova kompanijom “Gedžouba”.

– Nadzorni organ je konzorcijum `Energoprojekt` iz Beograda i mislimo da će oni na najkvalitetniji način ispratiti sve radove i doprinijeti da dogodine u avgustu i septembru vidimo značajno odmakle radove na svim segmentima ovog složenog projekta – istakao je Petrović.

Petrović je istakao da je Hidroelektrana “Dabar” jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, navodeći da je riječ o hidroenergetskom sistemu “Gornji horizonti” gdje je HE “Dabar” formirana od brane Pošćenje koja pravi akumulaciju od 63 miliona kubika.

-Tu je i tunel od 12 kilometara i 150 metara, pristupni tunel Straževica da bi se uopšte mogao vaditi materijal i betonirati obloga i mašinska zgrada sa opremom i tlačnom cijevi, kanal kroz Dabarsko polje, te proširenje postojećeg tunela koji spaja Dabarsko i Fatničko polje – rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, taj tunel je sada nedovoljnog promjera da može da provede vode hidroelektarne Dabar i Dabarskog polja koje je, u skladu sa zakonskom regulativom, potrebno prevesti u “HE na Trebišnjici”.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti