Podrška razvojnim projektima: Gašićeva najavila okretanje prema ruralnom turizmu

28.01.2022 Vijesti

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je su ruralni turizam i turizam okrenut ka prirodi prepoznati kao oblasti kojima će se u bućnosti posvetiti posebna pažnja, a i da analize pokazuju da se sve veći broj turista okreće upravo tim vidovima turizma.

Na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem u Banjaluci, Gašićeva je iskazala punu podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske razvojnim projektima u turizmu.

Iskazano je i opredjeljenje da u narednom periodu bude održan niz sastanaka svih uključenih institucija u oblasti turizma i finansija da bi se u sklopu trenutnih zakonskih okvira unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, te razgovaralo o prijedlozima unapređenja zakonskih rješenja u slučajevima u kojima se utvrdi potreba, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Gašićeva je istakla da trenutni zakonski okvir dozvoljava i elektronsko vođenje knjiga gostiju, te da postoji propisan način vođenja ovih knjiga i dostavljanja podataka Poreskoj upravi Republike Srpske i Republičkom zavodu za statistiku, ali da je neophodno redovnim inspekcijskim kontrolama pratiti stanje usklađenosti dokumentacije i popunjenosti kapaciteta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić upoznao je Gašićevu o inicijativi opštine da na lokaciji Tvrdimići, koji predstavljaju lokalitet sa izuzetnim potencijalom za razvoj izletničkog turizma, realizuje projekat rekreativne zone.

Na sastanku je dogovoreno da opština Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu sprovede sve neophodne aktivnosti u pogledu pripreme i donošenja planskih dokumenata koji su preduslov za razmatranje ovog projekta pred Vladom Republike Srpske i njegovu realizaciju.

Gradonačelnik Ćosić predstavio je prijedlog plana reorganizacije gradske Turističke organizacije koja bi podrazumijevala prerastanje postojećih opštinskih turističkih organizacija u info centre u opštinama u sastavu grada, što će biti predmet razgovora gradonačelnika i načelnika opština u sastavu grada Istočno Sarajevo u narednom periodu.

Gašićeva i Ćosić razgovarali su i o inicijativi Saveza opština i gradova Republike Srpske u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi i Zakona o ugostiteljstvu, kojima bi se unaprijedila kontrola prijave boravka turista u ugostiteljskim objektima, te uticalo na smanjenje sive zone u ovoj oblasti.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti

Mitrović: Saradnja Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović razgovarao je sa ministrom odbrane Srbije Milošom…

27.09.2023 Vijesti

Isplaćeno više od 960.000 KM za razvoj poljoprivrede i sela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 966.404 KM po osnovu…

27.09.2023 Vijesti
Novac ilustracija

Aukcijom obveznica Srpske budžetu obezbijeđeno 15 miliona KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske je posredstvom Banjalučke berze danas prodalo 15.000 petogodišnjih obveznica…

26.09.2023 Vijesti