Podrška razvojnim projektima: Gašićeva najavila okretanje prema ruralnom turizmu

28.01.2022 Vijesti

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je su ruralni turizam i turizam okrenut ka prirodi prepoznati kao oblasti kojima će se u bućnosti posvetiti posebna pažnja, a i da analize pokazuju da se sve veći broj turista okreće upravo tim vidovima turizma.

Na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem u Banjaluci, Gašićeva je iskazala punu podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske razvojnim projektima u turizmu.

Iskazano je i opredjeljenje da u narednom periodu bude održan niz sastanaka svih uključenih institucija u oblasti turizma i finansija da bi se u sklopu trenutnih zakonskih okvira unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, te razgovaralo o prijedlozima unapređenja zakonskih rješenja u slučajevima u kojima se utvrdi potreba, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Gašićeva je istakla da trenutni zakonski okvir dozvoljava i elektronsko vođenje knjiga gostiju, te da postoji propisan način vođenja ovih knjiga i dostavljanja podataka Poreskoj upravi Republike Srpske i Republičkom zavodu za statistiku, ali da je neophodno redovnim inspekcijskim kontrolama pratiti stanje usklađenosti dokumentacije i popunjenosti kapaciteta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić upoznao je Gašićevu o inicijativi opštine da na lokaciji Tvrdimići, koji predstavljaju lokalitet sa izuzetnim potencijalom za razvoj izletničkog turizma, realizuje projekat rekreativne zone.

Na sastanku je dogovoreno da opština Istočno Novo Sarajevo u narednom periodu sprovede sve neophodne aktivnosti u pogledu pripreme i donošenja planskih dokumenata koji su preduslov za razmatranje ovog projekta pred Vladom Republike Srpske i njegovu realizaciju.

Gradonačelnik Ćosić predstavio je prijedlog plana reorganizacije gradske Turističke organizacije koja bi podrazumijevala prerastanje postojećih opštinskih turističkih organizacija u info centre u opštinama u sastavu grada, što će biti predmet razgovora gradonačelnika i načelnika opština u sastavu grada Istočno Sarajevo u narednom periodu.

Gašićeva i Ćosić razgovarali su i o inicijativi Saveza opština i gradova Republike Srpske u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi i Zakona o ugostiteljstvu, kojima bi se unaprijedila kontrola prijave boravka turista u ugostiteljskim objektima, te uticalo na smanjenje sive zone u ovoj oblasti.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti