Poljoprivreda ključna privredna grana u Srbiji i Srpskoj

26.05.2022 Vijesti

Na zajedničkoj sjednici u Novom Sadu odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine juče je ocijenjeno da je poljoprivreda ključna privredna grana i u Srpskoj i u Srbiji.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske zadužen za saradnju sa Poslaničkom grupom prijateljstva Skupštine AP Vojvodine Srđan Mazalica rekao je obraćanju da se u Srpskoj nalazi 70 odsto od ukupnih obradivih površina u BiH.

To je, prema njegovim riječima, veliki potencijal koji bi, koristeći znanja i iskustva Vojvodine, mogao umnogome doprinijeti još bržem razvoju poljoprivrede u Srpskoj.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Goran Bursać rekao je na sjednici da će svaka inicijativa koja proistekne iz saradnje dva parlamenta imati punu podršku ovog ministarstva.

On je zahvalio institucijama u Srbiji za podršku koju su dali ideji organske proizvodnje u Republici Srpskoj, koja se, kako je istakao, od prije tri godine utrostručila.

Zamjenik predsjednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Narodne skupštine Republike Srpske Tomica Stojanović rekao je da je, osim poljoprivrede, od velikog značajna i saradnja Vojvodine i Srpske u oblasti nauke i obrazovanja.

Prema njegovim riječima, postoji veliki broj studenata iz Republike Srpske koji stiču znanje u AP Vojvodini.

Na zajedničkoj sjednici dva odbora u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, predsjednik Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Milan Garašević rekao je da je za saradnju u oblasti poljoprivrede od presudnog značaja postojeća institucionalna podrška.

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Aleksandar Zirojević naglasio je da je glavni zadatak buduće saradnje Srpske i Vojvodine taj da se iskustva u oblasti poljoprivrede iskoriste za ostanak mladih na selu, te da im se pomogne u promociji njihovih proizvoda na tržištu.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac kaže da će vojvođanski parlament nastaviti i ubuduće da podstiče i njeguje odnose Vojvodine i Srpske i bude most za svaku vrstu saradnje.

O zajedničkim projektima AP Vojvodine i Republike Srpske kroz programe prekogranične saradnje i njihovim rezultatima govorio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Petar Samolovac predstavio je planirane mjere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike, uz praćenje, zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačke Ivana Krsmanović govorila je o vrstama podrške koje su na raspolaganju poljoprivrednicima, posebno u implementaciji IPARD tri programa za Srbiju.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posjetila je danas Institut “Biosens”, javnu naučnoistraživačku ustanovu koja se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primjenu u poljoprivredi.

Za sutra je u planu da posjeti Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je u toku u Novom Sadu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Isplaćeno 3,9 miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja…

24.06.2022 Vijesti

BiH najviše željeza i čelika uvezla iz Srbije, a izvezla u Hrvatsku

Uvoz, ali i izvoz željeza i čelika u prvih pet mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini je povećan u odnosu na isti…

23.06.2022 Vijesti

Indonezija zainteresovana za IZIS iz Srpske

Slavko Bojić, generalni menadžer banjalučke firme MMSCODE, kaže da je Indonezija zainteresovana za uvođenje…

23.06.2022 Vijesti

Republika Srpska predstavila svoje potencijale austrijskim investitorima

U želji da privuku dodatna austrijska ulaganja u Republiku Srpsku, Investiciono-razvojna banka RS i Predstavništvo RS…

23.06.2022 Vijesti