Pomoć Mađarske korisna za poljoprivrednike Srpske (VIDEO)

23.11.2023 Vijesti

Pomoć Mađarske korisna je za poljoprivrednike u Srpskoj. Zahvaljujući subvencijama mađarske Vlade, mnogi poljoprivrednici i prerađivači dobili su novu opremu i mehanizaciju. U prvom javnom pozivu za 641 poljoprivrednika Mađarska je dala oko devet miliona evra bespovratnih sredstava, a u drugom pozivu 1. 579 proizvođača i prerađivača iz Srpske i Brčko distrikta apliciralo je za 24 miliona evra.

Povoljne subvencije Vlade Mađarske 32-ogodišnji Vojislav Lukić iskoristio je za nabavku prikolice i adaptera za berbu kukuruza.

– Mnogo je dobra stvar jer 70 posto na licu mjesta odbiju. To je baš dobro od mađarske vlade.  Prikolicu smo platili nepunih 46.000 KM, a izaće nas oko 13.000 KM, što nije baš mala razlika – priča Lukić.

Da bi bili konkuretni na tržištu, svaka podrška je dragocjena . Preduzeće “Јelena” iz Kozarske Dubice u prvom krugu nabavilo je podrivač i tanjirače, a u drugom su aplicirali za kontrolnu sondu.

Zbog klimatskih promjena i manjka radne snage unapređenje proizvodnje savremenom mehanizacijom je neminovnost.

– Uzeo sam keder za kukuruz šestoredni. Negdje oko 22.000 eura otprilike, a Mađarska 25.000 evra oni su uplatili za mene. U svakom slučaju ovo se isplati i sve mogućnosti kolko ko može, jer ipak skupi su ovi priključci – kaže Draško Lazić, iz Bistrice kod Prijedora.

U drugom javnom pozivu najviše se tražila najkvalitetnija i najskuplja oprema i mehanizacija. Proizvođači i prerađivači iskoristili su priliku da kupe neophodno, što bi im bez subvencija koje su išle čak i do 25.000 evra bilo nedostupno.

– Za novi javni poziv koji je zatvoren 4. novembra za koji pregledamo prijave i već počinje stručno ocjenjivanje za te prijave je kroz tih 1.579 podnesenih prijava traženo 24 miliona evra bespovratnih sredstava, što je daleko više u odnosu na okvir koji Fondacija koji ima potpisanim ugovorom sa CED -om  – istakla je Andrea Јaglica, direktorka Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus”.

Do sada je u okviru prvog javnog poziva isporučeno tri četvrtine opreme i mehanizacije. Uplaćeno je 8 miliona 900.000 evra za nabavku opreme i mašina vrijednosti oko 13 miliona evra. Pravo na bespovratnu pomoć imali su registrovani poljoprivredni proizvođači i prerađivači.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti