Pored maslina na jugu Republike Srpske sve popularnija i sadnja smokve

10.05.2023 Vijesti
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)

Osim masline koja caruje Hercegovinom prava je pomama za sadnjom smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima na krajnjem jugu Srpske, a njeni plodovi i prerađevine lako nađu put do kupaca.

Više od pet hiljada stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a sve je više i malih maslinara koji u svom vinogradu podno Leotara odvoje jedno parče zemlje za 50 do 100 stabala ove mediteranske kulture.

Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže za Glas Srpske da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini u Zasad polju posađen prije 13 godina. Prema njegovim riječima, važan je svaki maslinar jer se pokazalo da ova kultura odlično uspijeva u Trebinju.

– Masline ne moraju da se uzgajaju na velikoj površini jer sve je više onih koji ih sade za sopstvene potrebe. Dobro bi došla jedna uljara u istočnoj Hercegovini koja bi prerađivala masline od malih proizvođača – rekao je Vukoje.

Ističe da je zadovoljan početkom godine te da će neke sorte ranije procvjetati. Ove godine, očekuje i dobar rod, a vremenske prilike im idu naruku.

– Sada nam odgovaraju padavine, kasnije je poželjno što više sunca jer imamo sistem za navodnjavanje tako da nije problem, a maslinama pogoduje suša. Lani smo imali rod od 12 tona, sada očekujemo i veći jer su masline starije, pa je i prinos veći – rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sve proizvode od maslina lako je plasirati na tržištu.

– Sve što radimo s maslinovim uljem prodamo stranim turistima većinom u našoj zemlji, ali i u ugostiteljskim objektima – rekao je Vukoje.

Osim masline, na jugu Srpske sve je popularnija i proizvodnja smokve.

– Mi razvijamo i zasade smokve, a od te kulture pravimo i liker, džemove ali tu su i sušene smokve. Ipak, izdvojili bi liker od smokve koji spremamo u destileriji – rekao je Vukoje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije rekao je za Glas Srpske da osim oko pčela i vinove loze dosta imaju i zasada maslina.

– Sada imamo oko 1.500 stabala, a najbolje su se pokazale italijanske sorte. Maslinovo ulje će ići na tržište za nekoliko godina. Sada se koristi za potrebe manastira, ali i na takmičenjima u Hrvatskoj i BiH, a krajem godine naše maslinovo ulje biće i na prestižnom sajmu u Njujorku. Sve više ljudi u ovom kraju odlučuje se za sadnju masline, ali i smokve – rekao je Porfirije.

Brend

Radovan Vukoje ističe da se puno radi na brendiranju maslinovog ulja u Hercegovini.

– Imamo idealne uslove za proizvodnju masline, a njihovo ulje je naša velika šansa. Kada je riječ o vinu, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, a tako želimo da nastupimo i s maslinama, odnosno maslinovim uljem – istakao je Vukoje.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti

Privreda Srpske uspješno se predstavila na sajmu u Beogradu (VIDEO)

Turistička privreda Republike Srpske uspješno se predstavila na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je…

26.02.2024 Vijesti

Posluju samostalni preduzetnici, obezbijeđeni i podsticaji

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im…

26.02.2024 Vijesti

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti