Poreska uprava RS pozvala frilensere da prijave prihode iz inostranstva

21.12.2020 Vijesti
Poreska uprava RS zgrada

Poreska uprava Republike Srpske poziva sve poreske obveznike koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv freelance, za poslodavce iz inostranstva da prijave te prihode iz inostranstva, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju, i na taj način svoje poslovanje uvedu u legalne okvire i izbjegnu eventualne sankcije.

Poreska uprava Republike Srpske, u skladu sa svojim nadležnostima, kontinuirano radi na analizi uzroka i praćenju fenomenologije izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika.

S tim u vezi, u posljednje vrijeme je primjetan trend povećanja nepoštovanja poreskih propisa od strane određenog broja lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, a koji pritom ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te koji nisu registrovani za obavljanje takve djelatnosti.

“Tako je na primjer, ustanovljeno da pojedini poreski obveznici obavljaju brojne djelatnosti i pružaju usluge kao što su: razvoj softvera, veb dizajn, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija, arhitektura,časovi stranih jezika, „jutjuberi“ i sl. Za pružanje ovih usluga najčešće se koriste platforme poput Google Ads, Upwork, BeCreativei druge, pri čemu se koriste internet servisi za finansijsko plaćanje poput„PayPal“ili se čak koriste platne kartice, npr.Payoneer“, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

U saopštenju se napominje da je Poreska uprava Republike Srpske kao odgovoran organ još 2017. godine pozvala sva fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od pružanja IT usluga, odnosno prihode ostvarene udaljenim radom, tzv. freelancer, a na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate propisani porez na dohodak.

Imajući u vidu trajnu opredjeljenost Poreske uprave ka postizanju što većeg stepena dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika, kao i osnovni zadatak da dosljedno, nepristrasno i efikasno prikuplja javne prihode i tako služi Republici Srpskoj i svim njenim građanima, Poreska uprava Republike Srpske ponovo poziva sve poreske obveznike da prijave prihode iz inostranstva, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

“S tim u vezi napominjemo da će Poreska uprava Republike Srpske u narednom periodu na svojoj zvaničnoj internet stranici dati detaljna uputstva poreskim obveznicima o tome kako registrovati djelatnost, na koji način i koje prijave je potrebno podnositi, te pozivamo sve da posjete internet stranicu Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org, i informišu se o svim tim detaljima“, rakli su u Poreskoj upravi RS.

Poreska uprava smatra da poreskim obveznicima nije u interesu da snose eventualnu prekršajnu ili čak krivičnu odgovornost za nepoštovanje poreskih propisa, te istovremeno napominjemo da će Poreska uprava Republike Srpske u budućem radu posebnu pažnju posvetiti analizi i procjeni rizičnih djelatnosti, a zatim istraživanju načina prikrivanja stvarno ostvarenih prihoda iz inostranstva koji su oporezivi, te na sankcionisanju poreskih obveznika koji ne poštuju propise.

“Cilj Poreske uprave RS svakako nije kažnjavanje poreskih obveznika, već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije”, zaključuje se u saopštenju Poreske uprave RS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti

Vučić posjetio štand Republike Srpske, dočekao ga ministar Šulić

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i štand sa turističkom…

22.02.2024 Vijesti

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti