Poreska uprava RS pozvala frilensere da prijave prihode iz inostranstva

21.12.2020 Vijesti
Poreska uprava RS zgrada

Poreska uprava Republike Srpske poziva sve poreske obveznike koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv freelance, za poslodavce iz inostranstva da prijave te prihode iz inostranstva, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju, i na taj način svoje poslovanje uvedu u legalne okvire i izbjegnu eventualne sankcije.

Poreska uprava Republike Srpske, u skladu sa svojim nadležnostima, kontinuirano radi na analizi uzroka i praćenju fenomenologije izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika.

S tim u vezi, u posljednje vrijeme je primjetan trend povećanja nepoštovanja poreskih propisa od strane određenog broja lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, a koji pritom ne prijavljuju i ne plaćaju poreske obaveze, te koji nisu registrovani za obavljanje takve djelatnosti.

“Tako je na primjer, ustanovljeno da pojedini poreski obveznici obavljaju brojne djelatnosti i pružaju usluge kao što su: razvoj softvera, veb dizajn, digitalni marketing, grafički dizajn, fotografija, arhitektura,časovi stranih jezika, „jutjuberi“ i sl. Za pružanje ovih usluga najčešće se koriste platforme poput Google Ads, Upwork, BeCreativei druge, pri čemu se koriste internet servisi za finansijsko plaćanje poput„PayPal“ili se čak koriste platne kartice, npr.Payoneer“, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

U saopštenju se napominje da je Poreska uprava Republike Srpske kao odgovoran organ još 2017. godine pozvala sva fizička lica koja po bilo kom osnovu ostvare prihod iz inostranstva, uključujući i prihode od pružanja IT usluga, odnosno prihode ostvarene udaljenim radom, tzv. freelancer, a na koji nije plaćen porez po odbitku, da su dužna da taj prihod prijave i plate propisani porez na dohodak.

Imajući u vidu trajnu opredjeljenost Poreske uprave ka postizanju što većeg stepena dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza od strane poreskih obveznika, kao i osnovni zadatak da dosljedno, nepristrasno i efikasno prikuplja javne prihode i tako služi Republici Srpskoj i svim njenim građanima, Poreska uprava Republike Srpske ponovo poziva sve poreske obveznike da prijave prihode iz inostranstva, kao i da registruju djelatnosti koje obavljaju.

“S tim u vezi napominjemo da će Poreska uprava Republike Srpske u narednom periodu na svojoj zvaničnoj internet stranici dati detaljna uputstva poreskim obveznicima o tome kako registrovati djelatnost, na koji način i koje prijave je potrebno podnositi, te pozivamo sve da posjete internet stranicu Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org, i informišu se o svim tim detaljima“, rakli su u Poreskoj upravi RS.

Poreska uprava smatra da poreskim obveznicima nije u interesu da snose eventualnu prekršajnu ili čak krivičnu odgovornost za nepoštovanje poreskih propisa, te istovremeno napominjemo da će Poreska uprava Republike Srpske u budućem radu posebnu pažnju posvetiti analizi i procjeni rizičnih djelatnosti, a zatim istraživanju načina prikrivanja stvarno ostvarenih prihoda iz inostranstva koji su oporezivi, te na sankcionisanju poreskih obveznika koji ne poštuju propise.

“Cilj Poreske uprave RS svakako nije kažnjavanje poreskih obveznika, već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije”, zaključuje se u saopštenju Poreske uprave RS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti