Posjeta IRBRS Ruskoj Federaciji otvorila tržište Republike Srpske za ulaganje

05.08.2022 Vijesti

Posjetom delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Ruskoj Federaciji stvorena je velika šansa za otvaranje tržišta Republike Srpske za ulaganje i za direktno uvezivanje naših privrednika sa ruskim privrednicima.

Ovo je zajednički zaključak višednevnih razgovora delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Nižnjenovgorodske oblasti i brojnim ruskim privrednicima, koji su prihvatili poziv za učešće na našoj Drugoj investicionoj konferenciji „INVEST SRPSKA 2022“, koja će biti održana  početkom septembra u Prijedoru. Investiciona konferencija u organizaciji IRBRS bila bi samo uvod u intenzivnu privrednu saradnju ruskih privrednika i privrednika Republike Srpske.

Osim učešća ruskih predstavnika na našoj investicionoj konferenciji u planu je i održavanje posebnog međunarodnog foruma privrednika i predstavnika vlasti Republike Srpske i Ruske Federacije. U planu je da forum bude održan u Republici Srpskoj do kraja ove godine, a organizator foruma biće Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, u čijem sastavu su i ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i počasni konzul BiH u Nižnjem Novgorodu Igor Podkolzin, nastavila je danas posjetu Ruskoj Federaciji, u sklopu snažne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.

Gubernator Nižnjenovogradske oblasti Gleb Nikitin organizovao je prijem za našu delegaciju u Nižnjem Novgorodu, uz podsjećanje da Nižnjenovgorodska oblast i Republika Srpska imaju potpisan Sporazum o trgovinskoj saradnji, kao i Sporazum o bratimljenju gradova Banja Luka i Nižnji Novgorod.

Gubernator Nikitin rekao je da postoji veliko interesovanje za pojačanu saradnju sa Republikom Srpskom i konkretno sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske na realizaciji projekata za ulaganje u privredu Republike Srpske.

V. d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac upoznao je rukovodstvo Nižnjenovogradske oblasti sa konkretnim podacima koje sadrži investicioni profil Republike Srpske, kao i investicioni profili naših gradova i opština, koji su olakšali pristup informacijama zainteresovanim investitorima. On je naglasio da je cilj izrade profila veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta i da je upravo to razlog promocije potencijala Republike Srpske i u Ruskoj Federaciji, ali i u drugim zemljama.

Delegacija IRBRS održala je i sastanak sa zamjenikom predsjednika Skupštine Nižnjenovogradske oblasti Dmitrijem Germanovičem Krasnovim. Razmijenjena su mišljenja o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji i mogućnostima za saradnju i investicije u Republiku Srpsku.

Predstavnici nižnjenovogradske izvršne i zakonodavne vlasti prenijeli su stav da je sada pravi trenutak za ulaganje Ruske Federacije u Republiku Srpsku i izrazili nadu da će delegacija Ruske Federacije i Nižnjenovogradske oblasti početkom septembra posjetiti Republiku Srpsku.

U sklopu posjete Nižnjem Novgorodu delegacija IRBRS položila je cvijeće na vječni plamen u Kremlju Nižnjeg Novgoroda u znak sjećanja na žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Tokom posjete Ruskoj Federaciji delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske prethodno je posjetila Moskvu, gdje je održan sastanak sa predstavnicima Privredne komore Ruske Federacije i promovisan investicioni profil Republike Srpske, te profili naših opština i gradova. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji IRBRS i Privredne komore Rusijke Federacije, u sklopu koje djeluje 155 regionalnih privrednih komora širom Rusije.

Potpisivanje memoranduma o saradnji najavljeno je i sa Vladom Nižnjenovogradske oblasti. Posjeta Nižnjem Novgorodu započela je juče susretom sa brojnim privrednicima i predstavnicima zakonodavne izvršne vlasti u Privrednoj komori Nižnjenovogradske oblasti, koji su pokazali veliki interes za promociju potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti