Poslovna zona Ratkovac sve privlačnija investitorima

08.03.2021 Vijesti

Izgradnja poslovne zone Ratkovac i privlačenje stranih investitora najznačajniji su ekonomski razvojni planovi gradskih vlasti u Cazinu, a do sada je u pomenutu poslovnu zonu uloženo oko pet miliona maraka.

Prema riječima Admira Pjanića, šefa Gradske službe za privredu, realizacija ovog projekta odvija se posljednjih nekoliko godina i u tom periodu su okončano kompletiranje zemljišta, obavljena parcelizacija, te je u toku izgradnja neophodnih infrastrukturnih objekata, poput kanalizacije i puteva.

Pjanić kaže kako su gradske vlasti, kada se radi o finansiranju do sada urađenog,  imale podršku institucija s viših razina vlasti, te međunarodnih organizacija.

“Već nekoliko godina intenzivno radimo na njenoj uspostavi, a u prošloj godini okončali smo izgradnju kompletne prateće komunalne infrastrukture za jednu trećinu poslovne zone. Na ovom lokalitetu proizvodnju je započeo jedan poslovni subjekat koji zapošljava šezdeset radnika i proizvode izvozi na ino-tržište”, istakao je Pjanić.

Dodao je kako se uskoro očekuje početak realizacije još jednog kapitalnog projekta, a radi se o investiciji poznate austrijske kompanije “ASTA Energy Transmission Componens”  vrijednoj 23 miliona maraka.

Ova kompanija se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, a konkretno, u Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju.

U svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta od grada Cazina su kupili oko 50 dunuma zemljišta i nekretnine u poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580.000 maraka.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je istakao kako je riječ o jednoj od najvećih poslovnih investicija u tom gradu u poslijeratnom periodu, dodavši da će realizacija projekta promovisati poslovnu zonu Ratkovac i preporučiti je budućim ulagačima.

“Svako radno mjesto i svaka fabrika su bitni, a ova investicija je i te kako značajan iskorak. S ovim i naša poslovna zona nastavlja svoj puni razvoj, a u novim proizvodnim pogonima trebalo bi biti zaposleno oko 200 radnika u narednih nekoliko godina. Moglo bi se kazati da s ovim počinje nova faza u privrednom razvoju Cazina”, kazao je Ogrešević.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti