Potpisan aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane “Grebak”

27.11.2020 Vijesti
Petar đokić i Miralem Čampara БАЊАЛУКА, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и извршни директор невесињског привредног друштва "ВЕ Гребак" Миралем Чампара потписали су данас у Бањалуци анекс уговора о концесији за изградњу вјетроелектране "Гребак" на подручју општине Невесиње, чиме се снага вјетроелектране повећава на 66 мегавата, а вриједност инвестиције је 132.214.108 КМ.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i izvršni direktor nevesinjskog privrednog društva “VE Grebak” Miralem Čampara potpisali su danas aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane “Grebak” na području opštine Nevesinje, čime se snaga vjetroelektrane povećava na 66 megavata, a vrijednost investicije je 132.214.108 KM.
Aneks ugovora potpisan je zbog toga što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zbog toga se otvorila mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu posredstvom koncesione naknade, koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata.

Koncesionar će, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po kilovat-času, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Đokić je istakao da je od velike važnosti da u Republiku Srpsku dolaze nove investicije i da je nosilac ove velike investicije reprezentativan i respektabilan partner koji može da realizuje i druge investicije.

On je naglasio da će ovaj projekat sigurno pokrenuti i druge značajne projekte u Republici Srpskoj, kojim će se povećati bilans obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Investitori su zahvalili Đokiću za izuzetnu saradnju, te istakli da su za realizaciju ovog projekta imali veliku institucionalnu podršku, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Radovi na izgradnji vjetroelektrane “Grebak” počeće u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti