Potpisan memorandum o saradnji: Lakše i brže do austrijskog tržišta

15.03.2021 Vijesti

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović i direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji.

Rajčević je rekao da je cilj da se zajednički kreira virtuelna platforma posredstvom koje će biti stvorena digitalna zajednica privrednih subjekata iz Austrije i Republike Srpske da bi došlo do kontakta, a potom i konkretne saradnje.

On je dodao da bi za 30 do 45 dana trebali imati produkcionu verziju ove platforme.

“Odlučili smo se da, uzevši u obzir i da je pandemija virusa korona znatno sputala privrednu saradnju ne samo na relaciji Srpska-Austrija, već i globalno i u okviru regiona, jedan vid komunikacije preselimo u virtuelni, odnosno digitalni prostor”, izjavio je Rajčević novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

On je izrazio nadu da će ovaj vid saradnje sigurno dati rezultate.

Rajčević je rekao da u ovom trenutku u okviru Predstavništva Srpske u Austriji već ima evidentirano 200 poslovnih subjekata iz Austrije koji bi kroz postojeću bazu migrirali u virtuelnu platformu.

“Zatim bi, posredstvom Inovacionog centra Banjaluka bile sprovedene sve logističke pripreme da bi saradnja bila što kvalitetnija u smislu prije svega edukacije, odnosno treninga za poslovne subjekte iz Srpske, a nakon što to epidemiološka situacija dozvoli, organizovane i posjete naših privrednih subjekata Austriji i obrnuto”, pojasnio je Rajčević i dodao je da je ovo samo jedna od aktivnosti kojom će se baviti s ciljem bolje promocije privrednih potencijala Srpske na regionalnom, a zatim i globalnom tržištu.

Filipović je rekao da su tokom pandemije virusa korona aktivnosti Predstavništva Srpske u Austriji bile prvobitno usmjerene na ponovno uspostavljanje komunikacije sa austrijskim tržištem i na podršku privrednicima Srpske u tome.

On je dodao da je Predstavništvo predstavilo plan u tri faze koje nudi privrednicima Srpske, dodavši da to dobro funkcioniše.

“U kontekstu saradnje koju će nam omogućiti ova platforma bićemo još pristupačniji, efektivniji i brži u djelovanju, posebno na austrijskom tržištu”, rekao je Filipović.

Prva faza je Biz-registar, gdje se privrednici iz Srpske mogu registrovati na stranici Predstavništva.

Druga faza je “Autridž” program koji će omogućiti privrednicima iz Srpske, osim analize austrijskog tržišta, i bržu komunikaciju sa austrijskim privrednicima.

Filipović je rekao da je treća faza “Šourum”, koji je otvoren 2019. godine i Predstavništvo Srpske je preuzelo njegovu potpunu koordinaciju, te naveo da se povećava broj učesnika firmi koje su tu predstavljene i za deset dodatnih ih je više u posljednjih mjesec dana.

On je dodao da će na ovaj način biti omogućeno da najmanje jednom mjesečno bude ponuđeno okupljanje u “Šourumu” za privrednike iz Srpske sa specifičnim temama.

Gverić je naveo da svi moraju biti spremni na trenutak kada bude objavljeno da je pandemija virusa korona prošla, da se podrži privredni sektor Srpske, odnosno sklope dodatne partnerske odnose i pronađu adekvatni saradnici u Austriji.

“Želimo da naše kompanije u što većem broju izađu na austrijsko, a potom i na globalno tržište”, istakao je Gverić.

Gverić je rekao da će u Inovacionom centru raditi na prikupljanju podataka i pravljenju profila za kompanije iz Srpske.

“Očekujemo da u narednom dvogodišnjem periodu iz osnovnih proizvodnih branši, a djelimično i iz IT sektora imamo prikupljeno minimum 1.000 profila, odnosno uspješnih kompanija koje su izvozno orijentisane”, naveo je Gverić.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti