Privreda zaradila 2,25 milijardi KM: Korona nije uspjela da pomrsi konce baš svima

08.06.2022 Vijesti

Pandemija virusa korona nije uspjela lani da pomrsi konce baš svim privrednicima, što potvrđuje rast neto dobiti od oko 332 miliona KM, međutim, gorak ukus ostavlja podatak da ima i onih koji nisu uspjeli da isplivaju iz krize pa su završili u minusu teškom skoro 600 miliona KM.

UAgenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) navode da su finansijske izvještaje za prošlu godinu predala 10.442 pravna lica, što je za 197 više u odnosu na godinu ranije. U strukturi preduzeća većinu ili 43,21 odsto činila su mala preduzeća.

Prema njihovim podacima, ukupni prihodi iznosili su 24,4 milijarde KM, što je za 15,75 odsto više u odnosu na godinu ranije. Istovremeno porasli su i ukupni rashodi za 16,33 odsto i iznosili su 22,5 milijardi KM.

– Ukupan neto dobitak iznosio je 2,25 milijardi KM, što je za 17,25 odsto više u odnosu na 2020. godinu – pokazuju podaci APIF. Osim toga, lani je porastao i neto gubitak za 62,84 odsto i iznosio je nešto više od 599 miliona KM.

Privreda je lani uvećala i kapital za oko šest procenata te je iznosio nešto više od 23 milijarde KM.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da i ovi podaci pokazuju da je prošla godina bila godina oporavka domaće privrede nakon problema uzrokovanih pandemijom virusa korona.

– Ako posmatramo strukturu preduzeća koja su ostvarila neto dobitak, među 100 najvećih mali broj je onih iz prerađivačke industrije. S druge strane, vidimo da je porastao i neto gubitak i očigledno je da pojedina preduzeća, nažalost, zbog složenih uslova poslovanja nisu uspjela da se izbore sa svim problemima, što je uzrokovalo pad – rekao je Blagojević.

Ekonomista Goran Radivojac rekao je da je ovo logičan rezultat imajući u vidu sve poteškoće poslovanja sa kojima se privreda susrela usljed pandemije virusa korona, piše Glas Srpske.

– I mnogo uspješnije, jače i bolje privrede od naše su patile zbog nedostatka sirovine i nefunkcionalnosti tržišta. Prioritet je bio sačuvati zdravlje i živote ljudi, tako da je ovakav rezultat privrede dobrim dijelom očekivan. Kakva je situacija bila, dobro smo i prošli – istakao je Radivojac.

Obaveze

Prema podacima APIF, dugoročne obaveze prošle godine iznosile su 6,7 milijardi KM i smanjene su za 2,02 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok su kratkoročne obaveze povećane za 10,69 odsto i iznosile su 11,6 milijardi KM. Koeficijent tekuće likvidnosti iznosio je 1,2, što je više u odnosu na 2020. godinu, kada je iznosio 1,1.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti