Privredna komora: Izuzetno značajno imati Azerbejdžan za poslovnog partnera

23.08.2023 Uncategorized

Energetika je jedan od najsnažnijih privrednih sektora Republike Srpske sa ogromnim potencijalima i mogućnostima za dalji razvoj i ulaganja, a najava Azerbejdžana za investicije govori o tome da Srpska ima značajnog i ozbiljnog ino-partnera, rečeno je u Privrednoj komori Srpske.

– Takav ino-partner je spreman za saradnju i pokretanje velikih projekata i zbog toga je od izuzetnog značaja da Republika Srpska ima Azerbejdžan kao poslovnog partnera, koji bi u budućnosti mogao ulagati u oblast eneregetike – naveli su u Privrednoj komori govoreći o efektima posjete i sastancima koje su predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BIH Željka Cvijanović imali proteklog vikenda u Budimpešti.

U Privrednoj komori su podsjetili da je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev nakon sastanka sa Dodikom i najavio takve mogućnosti.

Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti u Srpskoj, što je, kažu u Komori, odlična vijest za privredu Republike Srpske jer bi svaka nova ulaganja u energetski sektor definitivno doprinijela stabilnom trendu rasta i razvoja Srpske.

– Pokretanje velikih projekata u oblastima koje je najavio Alijev u budućnosti bi sigurno učinilo Republiku Srpsku dodatno stabilnijom po pitanju energetskog sektora – naglasili su u Privrednoj komori Srpske za Srnu.

Iz Privredne komore su izrazili očekivanje da će do septembra biti riješen problem vezan za investiciju Azerbejdžana u Doboju, gdje Azerbejdžanci žele da pokrenu industrijski pogon.

U Privrednoj komori podsjetili su da se ekonomija Azerbejdžana razvija, jedna je od najstabilnijijih u evroazijskom pojasu, bez obzira na krizu u svijetu koju su osjetile sve zemlje Evrope nakon početka sukoba u Ukrajini.

Azerbejdžan je država koja je u fokus evropske politike i Zapada došla nakon početka sukoba u Ukrajini, jer je nedugo nakon sukoba počela u većim količinama da izvozi energetske resurse u Evropu, električnu energiju i prirodni gas, što govori da se radi o državi koja je bogata prirodnim resursima.

Cvijanovićeva i Dodik tokom posjete Mađarskoj proteklog vikenda sastali su se sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Sastali su se i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Tatarstana Rustamom Minihanovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom, a razgovarali su i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višemilionska ulaganja: U Čelincu izgradnja mosta preko rijeke Ukrine

U Staroj Dubravi kod Čelinca počinje izgradnje novog mosta na rijeci Ukrini. Vrijednost ove investicije je milion 750…

26.04.2024 Uncategorized

Đokić-Šćelkunov: Podrška razvojnim projektima i mogućnost daljeg investiranja

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog…

22.04.2024 Uncategorized

Univerzitet iz Šangaja partner Srpskoj u transferu tehnologija u oblasti medicine, predloženo osnivanje inovacionog centra u Banjaluci

​Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je uspostavljanje transfera…

23.11.2023 Uncategorized

UKC RS dobija moderan objekat za liječenje oboljelih od malignih bolesti

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području,…

04.10.2023 Uncategorized