Prva međunarodna konferenciji zanatstva i preduzetništva: Nastavak podrške privredi

02.03.2023 Vijesti

U Srpskoj posluje oko 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi koje, prema nekim podacima, zapošljavaju 50.000 radnika.

Ovaj sektor opterećen je mnogim problemima, a o njima se govorilo na Prvoj međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva u Laktašima.

Zanatlije su probleme predstavili predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti od kojih očekuju da reaguju u što kraćem roku kako bi zanatski sektor opstao.

– Nadam se da ćemo uzajamno uspjeti da stvorimo bolju klimu za bolji rad zanatlija i preduzetnika u Republici Srpskoj i da će ova konferencija poslati ne samo u našoj državi neku poruku već i širom Balkana – kaže Žana Arsić predsjednica zanatsko preduzetničke komore regije Banjaluka.

U cilju podrške maloj privredi, uz već odobrene podsticaje, Narodna skupština Republike Srpske podržaće inicijative usmjerene ka vlastima na nivou BiH da se osnovica PDV-a za preduzetničke i zanatske radnje sa trenutnih 50 hiljada podigne na 100 hiljada maraka.

– Spremni smo da podržimo inicijativu da se osnovica za PDV digne sa 50.000 na 100.000 ili više jer je u Srbiji 75.000 evra kako bi smo spasili od gašenja te male preduzetničke radnje – istakao je Nenad Stevandić predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva navode da su otvoreni za ideje privrednika, te sugestije o izmjeni određenih zakonskih rješenja.

– Planiramo određene podsticaje upravo za unapređenje tehnologije i ovo što je u ovom trenutku izuzetno bitno to je podsticanje uvođenja digitalizacije, a svima nam je jasno koliko je u ovom trenutku to bitno – smatra Vojin Mitrović ministar privrede i preduzetništva.

Prema broju zanatskih radnji i prometu od dvije milijarde maraka, Laktaši su treća lokalna zajednica u Srpskoj. U ovoj lokalnoj zajedinici registrovane su 553 zanatske radnje.

– Mi imamo jedan savjet za privredu koji može biti primjer mnogim drugim gradovima i unutar tog savjeta su pored velikih privrednih subjekata i zanatlije jer nam je cilj bio da se čuje i njihov glas – naglasio je Miroslav Bojić gradonačelnik Laktaša.

Organizator Prve međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva je Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka koja okuplja oko 11.000 samostalnih preduzetnika u 14 opština.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Milorada Dodika.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti