Rast desezonirane i kalendarski prilagođene industrijske proizvodnje

23.03.2021 Vijesti

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru, u poređenju sa januarom, veća je za 6,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U ovom periodu desezonirana proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 32,5 odsto, intermedijarnih proizvoda za 7,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 odsto, energije za tri odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 11,9 odsto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti, desezonirana industrijska proizvodnja u ovom periodu u području vađenja ruda i kamena imala je rast od od 7,5 odsto, u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji rast je bio 5,3 odsto, dok je rast u prerađivačkoj industriji bio 4,4 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 19,8 odsto.

U istom periodu kalendarski prilagođena proizvodnja energije veća je za 36,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 29,6 odsto, kapitalnih proizvoda za 22,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 18,8 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za za 3,6 odsto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji imala je rast od 45,3 odsto, u području prerađivačke industrije rast je bio 8,6 odsto i u području vađenja ruda i kamena rast je iznosio 6,6 odsto.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti