Rast desezonirane i kalendarski prilagođene industrijske proizvodnje

23.03.2021 Vijesti

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru, u poređenju sa januarom, veća je za 6,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U ovom periodu desezonirana proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 32,5 odsto, intermedijarnih proizvoda za 7,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 odsto, energije za tri odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 11,9 odsto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti, desezonirana industrijska proizvodnja u ovom periodu u području vađenja ruda i kamena imala je rast od od 7,5 odsto, u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji rast je bio 5,3 odsto, dok je rast u prerađivačkoj industriji bio 4,4 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 19,8 odsto.

U istom periodu kalendarski prilagođena proizvodnja energije veća je za 36,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 29,6 odsto, kapitalnih proizvoda za 22,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 18,8 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za za 3,6 odsto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji imala je rast od 45,3 odsto, u području prerađivačke industrije rast je bio 8,6 odsto i u području vađenja ruda i kamena rast je iznosio 6,6 odsto.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti