Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH

24.06.2021 Vijesti

Poljoprivredno-prehrambeni sektor BiH zabilježio je prošle godine rast izvoza za sedam odsto i pad uvoza od pet odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2017-2020. godina, koju je danas usvojio Savjet ministara.

Ovaj rezultat je ostvaren iako je globalna pandemija otežala uslove transporta robe, te izazvala poremećaj tržišta u vidu pada potražnje i prodaje roba.

U analizi, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, navodi se da je deficit ipak ostao visok i još nije manji od dvije milijarde KM, iako je u 2020. godini zabilježen njegov pad od osam odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i med, proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, te proizvodi mlinske industrije i meso.

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 28 odsto, što je povećanje od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče trgovinskih partnera, najznačajniji je i dalje EU s obzirom na to da je oko 39 odsto izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda plasirano na ovo tržište, 36 odsto na tržište CEFTE, u Tursku 16 odsto, u zemlje EFTA dva odsto i zemlje ostatka svijeta sedam odsto.

Na tržište BiH najviše se plasiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi porijeklom iz EU, i to oko 55 odsto, iz zemalja CEFTA 29 odsto, Turske oko tri odsto, EFTE 0,2 odsto i ostatka svijeta 13 odsto.

Ministri su, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, usvojili Pravilnik o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla propisane su maksimalno dozvoljene količine, te se usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u EU.

Svrha donošenja ovog pravilnik je potpuna usklađenost sa uredbom Evropske komisije o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, kao i definisanje pojedinih članova Pravilnika vezano za pripremu i način provođenja višegodišnjih/jednogodišnjih kontrolnih planova za ispitivanje ostataka pesticida u hrani.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti