Raste broj malih proizvođača u Republici Srpskoj

14.11.2022 Vijesti

Nastavljen je trend rasta broja malih proizvođača u Republici Srpskoj i u narednom periodu bilježiće se veće prisustvo ove proizvodnje na tržištu, rekao je menadžer projekta “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima” Dragan Vučković.

Vučković je, nakon otvaranja trećeg Sajma domaćih proizvoda sa poljoprivrednih gazdinstava “Plodovi sela malih proizvođača” u Banjaluci, izjavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nastaviti da pruža podršku manifestacijama ovoga tipa, kao i domaćim proizvođačima.

“Nastavićemo raditi sa proizvođačima. Vidimo lepezu proizvoda koje su oni razvili u svojim domaćinstvima i poboljšali su pakovanja, promociju i dizajn”, rekao je Vučković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, bitan je kontakt koji se ostvaruje sa kupcima na raznim manifestacijama, što proizvođaču omogućava promociju proizvoda i sticanje stalnih kupaca.

Aleksandar Kuzmanović, vlasnik gazdinstva iz Aleksandrovca kod Laktaša, čija je pašteta od suncokreta dobila priznanje za kvalitet proizvoda, rekao je da im ovo nije prva nagrada za kvalitet, kao i da su kupci uvijek zadovoljni.

“Pristup tržištu imamo. Sajmovi su nam prilika za promociju, jer ostvarimo veliki promet zbog posjećenosti, ali i male prodavnice. Nažalost, veliki lanci i trgovci nemaju sluha za ovakve proizvode”, naglasio je Kuzmanović.

Menadžer poljoprivrednog klastera “Stara Hercegovina” Danijela Salatić rekla je da ovaj klaster okuplja oko 25 članica, među kojima su se neki predstavili na današnjem sajmu.

Salatićeva je poručila da su sajmovi dobar vid reklame domaćih proizvoda.

“Danas predstavljamo paletu proizvoda koja se odnosi na prirodnu kozmetiku, čuvena hercegovačka vina, zatim imamo i nevesinjske sokove i prerađevine, džemove i razne salate”, navela je Salatićeva.

Ona smatra da je građanima potrebno pokazati koliko je značajno da se kupuju domaći proizvodi, proizvedeni na prirodnoj bazi i bez dodataka.

Organizatori sajma su poljoprivredni klasteri “Krajina”, “GLS”, “Una-Sana”, “SRP”, “SMB”, “Poljoklast” i “Stara Hercegovina”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sajam će biti održan u naredna dva dana, kao i 19. i 20. novembra.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti