Raste izvoz montažnih kuća: Proizvođači zatrpani narudžbama uprkos krizi

17.10.2023 Vijesti

Kriza nije stala na put proizvođačima montažnih kuća iz BiH koji su tokom proteklih devet mjeseci u inostranstvo plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 miliona maraka, što je gotovo 11 miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište. U istom periodu lani, montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 miliona maraka.

Za razliku od izvoza, podaci UIO govore da su ove godine iz inostranstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 miliona maraka, dok su za njih godinu ranije ovdašnji stanovnici izdvojili 5,46 miliona KM.

Vlasnik preduzeća “Steko centar” u Bijeljini Milenko Stevanović kazao je za “Glas Srpske” da imaju pune ruke posla te da su nedavno izašli i na tržište Australije, gdje u narednom periodu očekuju veći promet nego što će u ovoj godini imati u cijeloj Evropskoj uniji.

– Zbog velikog obima posla nedavno smo zaposlili nove radnike. Svoj proizvod izvozimo u 20 zemalja, a trenutno najviše posla imamo u Švajcarskoj. Među stanovnicima Njemačke zavladao je neki strah, niko više ništa ne kupuje, ni kuće ni namještaj, potražnja je tamo opala za 50 odsto – kazao je Stevanović, čiji su radnici u inostranstvu lani uradili 37.000 kvadrata ili oko 300 kuća.

Ove godine, istakao je, na inostrano tržište očekuje da plasiraju i do 15 odsto više montažnih kuća u odnosu na lani.

Pune ruke posla imaju i u preduzeću “Savoks” iz Milića čije se 99 odsto proizvodnje odnosi na inostrano tržište. Izvršni direktor ovog preduzeća Slaviša Lukić potvrdio je da kupaca za sada ne manjka.

– Ove godine imamo mnogo više posla nego što je to bilo prošle godine. Takođe, i za sljedeću godinu već sada imamo izvjesne, značajne i velike projekte – rekao je Lukić i dodao da cijena kvadrata stagnira s obzirom na to da je pojeftinio određeni građevinski materijal.

Prema njegovim riječima, cijena kvadrata, pored kvaliteta izolacije i izgleda, zavisi i od tržišta.

U prijedorskoj firmi “Grossist” kažu da se stranci gotovo svakodnevno interesuju za montažne kuće, ali zbog već unaprijed isplaniranih aktivnosti u ovoj godini nisu ništa izvozili.

– Ove godine razvijamo novi program kuća, odnosno skandinavski stil koji ćemo iduće godine plasirati prvo na našem pa tek onda na inostranom tržištu – kazao je direktor ove firme Nemanja Vujković.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Igor Andrić rekao je da u Srpskoj sve više preduzeća počinje sa proizvodnjom montažnih kuća jer je potražnja sve veća.

– Montažne kuće su mnogo jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas tako u svijetu, odlučuje upravo za njih – kazao je Andrić.

Prošla godina

Prema podacima UIO, BiH je tokom prošle godine u inostranstvo izvezla montažne kuće u vrijednosti od 130,8 miliona maraka i to najviše u Njemačku. Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inostranstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 miliona maraka, uglavnom iz Turske i Italije.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti