Republika Srpska predstavila svoje potencijale austrijskim investitorima

23.06.2022 Vijesti
Foto: Tanjug

U želji da privuku dodatna austrijska ulaganja u Republiku Srpsku, Investiciono-razvojna banka RS i Predstavništvo RS u Austriji juče su u Beču prezentovali investicioni profil svih gradova i opština, kao i same RS.

Tako je 40-ak privrednika iz Austrije, koji razmišljaju o eventualnom ulaganju u Srpsku, moglo da čuje sve informacije koje im mogu biti od značaja za konačnu odluku o investiranju u RS, od osnovnih troškova na nivou opština, poreza, subvencija, do pregleda broja nezaposlenih, odnosno kadrova, radnika koji su im na raspolaganju.

“Ocjenili smo da je svakom investitoru problem vrijeme, da niko od njih nema vremena da istražuje oblast, gradove niti samu RS, mogućnosti u ulaganja u Srpsku, i zato smo se mi potrudili, kreirali 64 investiciona profila, gradova i opština, RS, i došli u Beč da to predstavimo potencijalnim investitorima”, rekao je Dražen Vrhovac, direktor Razvojno-investicione banke RS za Tanjug.

Izrazio je zadovoljstvo što su osim naše dijaspore i privrednika, sastanku prisustvovali i austrijski poslovni ljudi, koji su, kaže, veoma zainteresovani da ulažu u RS.

“Već za početak jula, nekoliko investitora iz Tirola najavilo je da žele da našu saradnju podignu na viši nivo, da se to završi sa direktnim stranim ulaganjem”, rekao je Vrhovac i dodao da poslije Austrije, planiraju da investicione potencijale Srpske predstave i u Rusiji.

Mladen Filipović, šef Predstavništva Srpske, kaže da je cilj da se poslovnoj zajednici u Beču prikažu svi podaci o ulaganju na jednom mjestu, kako bi privrednici stekli uvid i u sve troškove koji ih očekuju ukoliko se odluče da započnu posao u Srpskoj.

“Pošto se ti podaci obnavljaju u svakom kvartalu, ovo je način da privrednici dobiju aktuelne informacije, da mogu dugoročno da naprave planove za investiranje”, rekao je Filipović.

Takođe, dodaje da je IRB RS predstavila svoje proizvode, u smislu finansiranja start-ap kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća, kao i velikih projekata.

Na konferenciji je učestvovalo oko 40 predstavnika austrijskih kompanija i srpske poslovne zajednice u Beču, među kojima su i predstavnici firmi “Strabag AG“, „Cargo Partner“, „Spar“ i „Confida“. Delegacija IRBRS sastala se juče i sa predstavnicima investicionog fonda „Alantra“, koji su pokazali interes za ulaganje i za saradnju sa kompanijama u Republici Srpskoj.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti

Privreda Srpske uspješno se predstavila na sajmu u Beogradu (VIDEO)

Turistička privreda Republike Srpske uspješno se predstavila na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je…

26.02.2024 Vijesti

Posluju samostalni preduzetnici, obezbijeđeni i podsticaji

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im…

26.02.2024 Vijesti

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti