Rusi žele da grade gasno postrojenje kod Zvornika

13.10.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

“Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastrukturu”, rekao je Višković RTRS-u u Moskvi, gđe je razgovarao sa predstavnicima više kompanija u vezi sa projektom gasifikacije Srpske.

Premijer Srpske je naveo da bi Termoelektrana Gacko mogla da koristi tečni gas umjesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

“Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim Termoelektrane Gacko, bili korisnici. Anketiraćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije”, rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da pojedine kompanije iz Srpske dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

“Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom”, rekao je Đokić za RTRS.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, koji boravi u radnoj posjeti Ruskoj Federaciji, sastaće se danas sa predstavnicima kompanije “Zarubežnjeft”.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti