Ruski eksperti nude saradnju privrednicima iz RS

14.09.2023 Vijesti

Predstavnici ruske Sverdlovske oblasti pozvali su danas privrednike iz Republike Srpske, prije svega one koji se bave transportom i drvnom industrijom, da otvore svoja predstavništva u ovom dijelu Rusije.

Gosti iz Rusije uvjeravaju da je njihova oblast jedna od vodećih industrijskih, naučnih, tehnoloških i kulturnih centara Ruske Federacije u kojoj se ostvaruje bogat trgovinsko-ekonomski promet.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će saradnja sa Sverdlovskom oblasti biti uspostavljena u oblasti nauke i tehnologije, privrede, trgovine, turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

“Sverdlovska oblast je jedna od najrazvijenijih privrednih oblasti Ruske Federacije sa kvalitetnom privrednom strukturom u kojoj sam prepoznao mnogo elemenata u kojima je moguće povezivanje naših i ruskih privrednih društava”, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka sa delegacijom Sverdlovske oblasti, koju je predvodio ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslav Jurjevič Jurin.

Đokić je uvjeren da će saradnja u narednom periodu biti veoma intenzivna, te je napomenuo da je posjeta gostiju iz Rusije dogovorena prilikom njegove nedavne posjete Sverdlovskoj oblasti, a uz sagalasnost Vlade Republike Srpske, prenosi Srna.

On je podsjetio da Srpska već ima sporazume o saradnji sa ruskom oblastima Nižnjeg Novgoroda i Sankt Peterburga.

Ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslav Jurjevič Jurin rekao je da ova ruska oblast sarađuje sa više od 150 zemalja i da u Sverdlovskoj oblasti radi više od 13.000 privrednih subjekata.

“Uspješno radimo sa laserskim, nano i tehnologijama atomske medicine. Razvijamo kompetencije u širokoj sferi nauke. Vodeći smo u pet ekonomskih sfera – metalurgija, elektrotehnika, mašinska, IT i medicina. Aktivno se razvija i avio-industrija, kao i faramaceutska proizvodnja, transport i šumarstvo”, naveo je Jurin.

On je predložio da u Jekaterinburu, uz podršku Vlade Sverdlovske oblasti, bude održan sajam na kojem će biti predstavljene kompanije iz Republike Srpske, te dodao da su kompanije iz ove ruske oblasti veoma zainteresovane za saradnju.

“Republika Srpska je naš blizak prijatelj i još jednom smo dokazali da naš dolazak stvara nove kontakte i prijateljstva. Zainteresovani smo za saradnju sa Srpskom i oduševljeni smo Republikom Srpskom kojoj želimo prosperitet”, poručio je Jurin.

Delegacija Sverdlovske oblasti će tokom višednevne posjete Republici Srpskoj imati sastanke i sa predstavnicima još nekih ministarstava, institucija i lokalnih zajednica.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti