Saradnja Srpske i Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine

10.10.2023 Vijesti

Direktori fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Crne Gore potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji i razmjeni informacija i iskustava.

Memorandum se odnosi na oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom, zaštićenim područjima, ali i u polju energetske efikasnosti.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da će ovaj memorandum omogućiti saradnju na pripremi projekata u okviru prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, te projekata koji zajednički budu planirani prema drugim međunarodnim donatorima.

– Ovaj memorandum omogućava da možemo međusobno razmijeniti operativne dokumente i podatke koji će biti potrebni za prenošenje znanja i iskustava koje imaju fondovi – rekao je Todorović.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Crne Gore Draško Boljević rekao je da se potpisivanjem ovog memoranduma uspostavljaju temelji buduće saradnje dva fonda.

– Ekološki problemi i izazovi u energetskoj efikasnosti ne poznaju granice, nacionalnost i države kojima pripadaju, već su to regionalni problemi – istakao je Boljević.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je uvjeren da će potpisivanje ovog memoranduma značiti snažniju saradnju i otvaranje novih mogućnosti u kreiranju zajedničkih projekata prema fondovima EU i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

– Mislim da zajedničkim nastupom i zajedničkim projektima možemo riješiti neka otvorena pitanja plutajućeg otpada u slivu Drine, ali i uraditi mnogo na samoodrživosti zaštićenih područja, kao što su nacionalni parkovi “Sutjeska” u Srpskoj i “Durmitor” u Crnoj Gori, te Park prirode “Orijen” koji se nalazi u obje zemlje – rekao je on.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da podržava aktivnost ova dva fonda, ističući da će saradnja dugoročno biti korisna za Srpsku i Crnu Goru.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti