Saradnja Srpske i Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine

10.10.2023 Vijesti

Direktori fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Crne Gore potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji i razmjeni informacija i iskustava.

Memorandum se odnosi na oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom, zaštićenim područjima, ali i u polju energetske efikasnosti.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da će ovaj memorandum omogućiti saradnju na pripremi projekata u okviru prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, te projekata koji zajednički budu planirani prema drugim međunarodnim donatorima.

– Ovaj memorandum omogućava da možemo međusobno razmijeniti operativne dokumente i podatke koji će biti potrebni za prenošenje znanja i iskustava koje imaju fondovi – rekao je Todorović.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Crne Gore Draško Boljević rekao je da se potpisivanjem ovog memoranduma uspostavljaju temelji buduće saradnje dva fonda.

– Ekološki problemi i izazovi u energetskoj efikasnosti ne poznaju granice, nacionalnost i države kojima pripadaju, već su to regionalni problemi – istakao je Boljević.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je uvjeren da će potpisivanje ovog memoranduma značiti snažniju saradnju i otvaranje novih mogućnosti u kreiranju zajedničkih projekata prema fondovima EU i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

– Mislim da zajedničkim nastupom i zajedničkim projektima možemo riješiti neka otvorena pitanja plutajućeg otpada u slivu Drine, ali i uraditi mnogo na samoodrživosti zaštićenih područja, kao što su nacionalni parkovi “Sutjeska” u Srpskoj i “Durmitor” u Crnoj Gori, te Park prirode “Orijen” koji se nalazi u obje zemlje – rekao je on.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da podržava aktivnost ova dva fonda, ističući da će saradnja dugoročno biti korisna za Srpsku i Crnu Goru.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti