Smanjena carina za uvoz repromaterijala

22.12.2022 Vijesti

Savjet ministara donio je odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa do 31. decembra kod uvoza materijala i sirovina koje proizvođači u BiH koriste kao repromaterijal za izradu gotovih proizvoda.

Odlukom, koja je donesena na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odlukom su obuhvaćeni materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste proizvođači u BiH u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Ova mjera usvojena je s ciljem podrške domaćoj privredi, njenom konkurentnijem i povoljnijem poslovanju te zadržavanju postojećih radnih mjesta i novom zapošljavanju.

U saopštenju se navodi, da je za veliki broj privrednih subjekata donošenje ove odluke veoma značajno za opstanak proizvodnje, s obzirom na snažan udar na privredu tokom pandemije i odnosi se na oko 40.000 radnika.

Savjet ministara je, na vanrednoj telefonskoj sjednici, donio odluku i o utvrđivanju carinske tarife za 2023. godinu, usklađenu sa kombinovanom nomenklaturom EU, čime se stvaraju uslovi za uspješnije obavljanje spoljnotrgovinskih poslova između privrednih subjekata u BiH i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama EU, kao i sa svim drugim zemljama sa kojima je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovini.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH pripremiće ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku BiH.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti