Srpska i Bjelorusija potpisale memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede

10.05.2024 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Rezultat je ovo posjete delegacije Srpske, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom Bjelorusiji u februaru ove godine.

Memorandum se odnosi na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Prvi korak načinjen je prije tri mjeseca u Minsku. Drugi danas u Banjaluci. Potpisivanje trogodišnjeg memoranduma omogućiće poljoprivrednicima u Srpskoj nabavku traktora uz njihovo učešće od 40 odsto, dok će preostali iznos obezbijediti institucije Srpske, uz podršku proizvođača i distributera “Belarus” traktora. Dogovoren je i fond od pet miliona evra.

– Ono što je bitno istaći, dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Dobili smo obećanje da će biti u 24 sata raspoloživi rezervni dijelovi i mogućnost zamjene traktora u vrijeme neophodnih poslova ako ga treba servisirati – izjavio je Minić.

Šta su potrebe naših poljoprivrednih proizvođača, trebalo bi da definiše anketa. U Srbiji, kompanija MTZ ima ovlaštenog distributera koji će u Srpskoj otvoriti podistributivnu mrežu na više mjesta.

– Današnji dokument nam dozvoljava da uvećamo produkciju i prisustvo naših proizvoda u Republici Srpskoj. Sljedeći korak je namjera da pristupi zajedničkom projektu za centar sa jednim brendom koji dogovorimo. Tehnika koju smo potpisali biće potpuno obezbijeđena sa servisom i rezervnim dijelovima – rekao je Rogožnik.

– Naša proizvodnja datira odavno, naši proizvodi su već poznati već na tržištu Republike Srpske. Danas smo se dogovorili da krenemo sa organizacijom zajedničke proizvodnje na tržištu Republike Srpske – naveo je Generalni direktor Minskog traktorskog zavoda Vitalih Mihailovič Vovk.

Potpisani memorandum ocijenjen je kao značajan tokom razgovora srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović i bjeloruske delegacije.

Konstatovano je da bilateralni odnosi dvije strane nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da to predstavlja dobar temelj za jačanje saradnje.

Sa premijerom Radovanom Viškovićem razgovarano je o aktivnostima na pripremi međuvladinog sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

– Vlada je zainteresovana da podrži i omogući povoljnu nabavku savremene opreme iz Bjelorusije za prerađivačku industriju, što bi bilo od koristi proizvođačima iz Republike Srpske – navodi se u saopštenju premijera Srpske.

Uskoro bi trebalo da bude finalizovan dogovor o regionalnom centru u Srpskoj za sklapanje i distribuciju traktora na domaće i tržište drugih zemalja.

Partnerski odnos ranije je ostvaren u oblasti medicine. A u narednom periodu, radiće se na saradnji u oblasti nauke i obrazovanja.

– To je početak, imamo puno mogućnosti za zajedničku saradnju. I mogu da kažem, imaćete iskrenog prijatelja u Bjelorusiji u budućnosti – naveo je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.

Dva ministarstva, svako za svoju vladu pripremiće informaciju s ciljem odgovora na pitanje šta to još Srpska i Bjelorusija mogu da rade zajedno na unapređenju poljoprivrede.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti