Srpskoj se smiješi odlična turistička sezona

29.07.2022 Vijesti

Na ulicima svih gradova i opština širom Srpske primjetan je veliki broj turista, kako domaćih, tako i stranih iz svih zemalja svijeta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj turista koji su u prvoj polovini tekuće godine posjetili Srpsku je 193.677, te tom prilikom ostvarili 473.153 noćenja.

Na osnovu ovih podataka registrovano je 59 odsto dolazaka više, odnosno 43 odsto više noćenja za isti period prethodne godine.

“Od ukupnog broja turista 99.351 su domaći, dok je nešto manji broj stranih, odnosno 94.326” navodi se u podacima Zavoda.

Kada je riječ o noćenjima, domaći turisti su ostvarili 245.519, dok su stranci ostvarili 227.634 noćenja.

Za prvih šest mjeseci najveći broj turista u posjetu Srpskoj došao je iz zemalja regiona, ali tu su i turisti širom svijeta.

“Najviše je turista iz Srbije – 42.882, zatim Hrvatske 13.914, Slovenije 9.364, Crne Gore 3.672, Njemačke 3.204, Turske 2.239 te SAD 1.015.

“Pored njih, stižu i turisti iz Malte, Irana, Kipra, Irske, Finske, Češke, Kuvajta, Izrela, Japana, Egipta, Brazila i ostalih mnogobrojnih država svijeta”, navode iz Zavoda.

Kada je riječ o junu tekuće godine, bilježi se veća posjećnost u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Broj dolazaka turista u junu tekuće godine u odnosu na isti mjesec prethodne veći je za 40,4 odsto, a broj noćenja veći je za 27,6 odsto”, navodi se u podacima Zavoda.

Turisti su najviše boravili u banjskim centrima, mnogobrojim planinama te ostalim manjim turističkim mjestima.

“Kada je riječ o smještaju, i domaći i strani turisti su najviše birali hotelski, ali i manje kuće za kraći odmor, tu su i lječilišta, kao i mjesta za kampovanje”, navode iz Zavoda.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da će ova godina biti veoma posjećena.

“To je sve zahvaljući turističkim organizacijama gradova i opština u Srpskoj, kao i Vladi Srpske i turističkim radnicima, koji su na najbolji način oporavili turizam poslije pandemije”, rekao je Lončarević.

Kako je dodao, prethodni vaučeri koje je odobrila Vlada su doprinijeli tome da domaći turisti prepoznaju domaća turistička mjesta.

“U ovoj godini prosjek zadržavanja je 2,4 dana, što je najviše dosad. Po našim procjenama, ova godina bi trebalo da da dostigne 2019, ako sve bude išlo po planu”, rekao je Lončarević.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti