Stanarević: Srpska – najveće gradilište na mrežama auto-puteva u Evropi

10.08.2022 Vijesti

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Slobodan Stanarević smatra da je Srpska trenutno najveće gradilište na mrežama auto-puteva u Evropi i očekuje da će u drugoj polovini avgusta u saobraćaj biti puštena prva dionica Koridora “5C” kroz Srpsku od Doboja, odnosno od petlje Kostajnica, do petlje u Јohovcu.

Stanarević je rekao da je ova dionica dužine 6,5 kilometara u vrijednosti oko 74 miliona evra.

– Izgradnja ove dionice auto-puta od velikog je značaja za Republiku Srpsku i BiH, jer je riječ o Koridoru “5C”, a posebno je važna za Srpsku jer se time dobija dio obilaznice oko grada Doboja – istakao je Stanarević u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske – Srna.

Stanarević je naveo da će, nakon što ova dionica bude završena u drugoj polovini avgusta, biti organizovano njeno svečano otvaranje i puštanje u saobraćaj.

Prema njegovim riječima, za ovu dionicu auto-puta završen je tehnički pregled na terenu i u toku je priprema dokumentacije, nakon čega se ide na dobijanje upotrebne dozvole.

On je naveo da će ЈP Autoputevi Republike Srpske proslijediti Vladi Republike Srpske prijedlog putarine za ovu dionicu auto-puta.

Stanarević je rekao da su auto-putevi “žila kucavica” i jedan od najvitalnijih nacionalnih interesa Republike Srpske koji će doprinijeti ukupnom razvoju privrede i turizma Srpske.

On je istakao da je u toku izvođenje radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru “5C” kod Doboja, od Kostajnice do Putnikovog brda i granice sa FBiH, koji se finansira sredstvima EBRD-a u vrijednosti 180 miliona evra, a čiji je rok za završetak dvije godine.

– Nakon završetka ovih radova imaćemo izgrađen kompletan krak auto-puta od Јohovca prema jugu do granice sa FBiH. S druge strane, imamo i krak na sjever i u toku je faza izbora dostavljenih ponuda, ali Evropska komisija malo oteže sa nekim dopisima, odnosno nastavkom procedure – rekao je Stanarević.

Stanarević je najavio da će u septembru početi radovi na izgradnji auto-puta Prijedor-Banjaluka i dionice auto-puta Bijeljina-Rača.

– Dobijena je građevinska dozvola za 2,5 kilometra auto-puta kod Prijedora, eksproprijacija se radi užurbano na ostalom dijelu trase, a rok za izvođenje radova je pet godina – napomenuo je Stanarević.

Kada je riječ o dionici Bijeljina-Rača dužine 20 kilometara, koja se finansira sredstvima Republike Srpske i Srbije, Stanarević smatra da bi do 10. septembra trebalo da se dobije građevinska dozvola za čitavu trasu ovog auto-puta, čime se stiču uslovi za početak svih radova.

– Јedna od bitnih dionica su auto-put Novi Grad-Beograd i Beograd-Sarajevo-Beograd – istakao je Stanarević.

Stanarević je najavio da je 20. avgusta predviđeno potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem i investitorom za izgradnju auto-puta za dionicu Brčko-Vukosavlje, dužine 33 kilometra.

On je rekao da će izgradnjom ove tri dionice Republika Srpska dobiti novih 100 kilometara auto-puteva.

Govoreći o mostu na Savi kod Gradiške, čija je izgradnja nedavno završena, Stanarević je rekao da se čeka na izgradnju pristupne saobraćajnice sa hrvatske strane.

– Ovaj most je od međunarodnog značaja za BiH i Hrvatsku. Јoš nije završena pristupna saobraćajnica sa hrvatske strane do petlje u Okučanima. Izgradnju ove dionice, na sreću, dobio je izvođač iz Republike Srpske i vjerujem da će on `gurati` izgradnju ove pristupne saobraćajnice – rekao je Stanarević.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti