Stočari u Semberiji zadovoljni odlukom Vlade: Pet miliona KM za saniranje posljedica afričke kuge svinja 

19.07.2023 Vijesti

Tokom Aktuelnog časa na današnjoj sjednici Narodne skupštine Srpske, poslanike je interesovalo šta je do sada urađeno kada je u pitanju suzbijanje afričke kuge svinja. Resorni ministar Savo Minić rekao je da je Vlada Srpske uradila sve što je bilo moguće. Najavio je da će se naknada štete vršiti prema svim poljoprivrednim proizvođačima koji su imali gubitke.

Premijer Radovan Višković rekao je da će isplata tri miliona maraka, koje je odobrio Kompenzacioni fond, početi do kraja ove sedmice. Vlada je donijela odluku o izdvajanju dodatnih dva miliona za interventni otkup svinja u ugroženim područjima.

Stočari u Semberiji više nego zadovoljni ovim odlukama Vlade Srpske jer će za saniranje posljedica afričke kuge svinja biti obizbijeđeno pet miliona maraka.

– Mislim da Vlada maksimalno izlazi u susret . Što se tiče interventnog sanitarnog otkupa imamo informacije da nam Vlada ponovo izlazi u susret kao i 2020,godine za vrijeme korone – rekao je Dušan Petrić iz sela Srednji Magnojević.

Na sjednici Parlamenta Srpske poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da ima informacije o malverzacijama u toku krize izazvane pojavom afričke kuge svinja.

– Šta je problem da se prebroji količina svinja u nečijem oboru, a problem je zbog podsticaja. Priča se uveliko u Semberiji da se markice prenose, da to rade veterinari, da to rade zvanični organi u ovoj našoj državi – rekao je Stojanović.

– Tražiću da moji saradnici upute Okružnom tužilaštvu u Banjaluci dopis, i da poslanik Stojanović kaže Tužilaštvu kakva saznanja ima. I ja sam zainteresovan da to bude procesuirano – dodao je Višković.

Resorni ministar Savo Minić ističe da je Vlada sprovela niz mjera u posljednjih nekoliko sedmica – eutanaziju oboljelih svinja, obezbjeđenje objekata u žarištima, sanirano je preko 130 parcela.

– Imamo samo šest ili sedam žarišta koja nisu sanirana. I mnogo bi bilo bolje poslanici iz Bijeljine umjesto da politizuju, da se uključe u sve to na terenu – istakao je Minić.

Već sutra će biti upućen javni poziv prerađivačima za otkup zdravih svinja u kriznim područjima, za šta je Vlada Srpske obezbijedila dodatnih dva miliona mraka. To je još jedna od mjera Vlade za smanjenje brojnosti životnja, dodao je resorni ministar.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti