Sve više turista iz Rusije dolazi u Srpsku

18.12.2023 Vijesti

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da Srpska godinama promoviše svoju turističku ponudu na tržištu Rusije, a rezultat toga je kontinuirani rast broja turista iz te zemlje u Srpskoj.

Šulić je u obraćanju video-linkom učesnicima Međunarodne konferencije, koju organiziju Unesko i Komitet za razvoj turizma Sankt Peterburga, istakao da institucije Srpske i Sankt Peterburga, odnosno Ruske Federacije, godinama sarađuju na polju industrijskog razvoja i trgovine, obrazovanja i kulture, medicine, društvenih djelatnosti i turizma, o čemu svjedoči i niz potpisanih sporazuma i protokola o saradnji.

On je naglasio da je broj stranih turista u Republici Srpskoj u proteklim godinama u stalnom porastu i trenutno je veći od broja domaćih turista, što govori u prilog tome da Srpska postaje prepoznatljiva turistička destinacija u regionu, a i šire, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

– Uz turiste koji nam dolaze iz zemalja regiona posebnu pažnju poklanjamo i turistima iz Rusije i želja nam je da njihov broj iz godine u godinu bilježi stalni rast – naveo je on.

Prema Šulićevim riječima, Srpska može ponuditi gostima iz Rusije da se, pored srdačne dobrodošlice kojom se dočekuju svi gosti, zbog kulturološke sličnosti osjećaju kao kod kuće.

– Republika Srpska je, u odnosu na Rusiju, geografski mala zemlja, ali istorijski i kulturološki veoma bogata zemlja koja ruske turiste svojim sadržajima i prirodnim ljepotama lako može ostaviti bez daha i učiniti da postanemo njihova omiljena turistička destinacija, kojoj se rado vraćaju – naveo je Šulić.

On je dodao da se aktivnosti na promociji sprovode zajedno sa Predstavništvom Srpske u Rusiji, te da je siguran da će i u narednom periodu one biti intenzivne i dati očekivane rezultate.

– Znam da se ovakve i slične konferencije održavaju redovno i da su moje kolege iz Republike Srpske bili učesnici i tokom prethodnih godina. Iskreno me raduje da iz godine u godinu možemo reći da turizam u Srpskoj napreduje, da se razvija i da kontinuirano bilježimo i rast ponude, ali i statističkih pokazatelja u ovom sektoru – istakao je Šulić.

Kako je naglasio, destinacije poput Јahorine, Trebinja, Andrićgrada, Banjaluke, Teslića, Gradiške već su prepoznate i na ruskom tržištu i tome su svako dosta pomogli alati kreativne industrije, koja je tema konferencije.

– Vrijeme u kojem živimo je takvo da nam omogućava da, zahvaljujući upravo kreativnoj industriji i digitalizaciji, možemo sa par klikova da “posjetimo” neku daleku destinaciju i vidimo šta je ono što nam ona nudi. Pozicioniranje na ovom polju jako je značajno i zbog toga mora biti u fokusu zanimanja onih koji se bave turizmom – rekao je on.

Šulić kaže i da je Republika Srpska već započela aktivnosti na primjeni alata kreativne industrije u promociji, ali da je pred njom još uvijek dug put da i unaprijedi započeto, ali i da svaki donosilac odluka, pružalac uluge i zaposleni u ovom sektoru nauče o značaju, benefitima i primjeni ovih alata.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti