Tamindžija: HET po završetku investicija kvalitativno najjači sistem u Evropi

17.03.2023 Vijesti

Na Samitu energetike “SET Trebinje 2023”, koji je već prerastao regionalne okvire, razgovaraće se o investicijama i projektima kao što je hidroenergetski sistem Trebišnjice, po čijem završetku će to biti kvalitativno najjači sistem u Evropi, izjavio je Srni izvršni direktor u “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija.

Tamindžija je istakao da će završetkom hidroelektrana “Dabar” i “Bileća” iz tog sistema duplo biti uvećan bilans HET-a, te podsjetio da su nedavno dobili koncesiju za izgradnju HE “Bileća”.

On je ocijenio da je i energetski samit u Trebinju, koji se održava četvrti put, uticao na to da “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) izabere investicioni put jer se, kako je istakao, energetska kriza može pobijediti jedino velikim investicijama.

Tamindžija je podsjetio da ERS ima u izgradnji ili pripremi šest velikih energetskih objekata u hidro, solar i vjetro energiji, a to su solarni park “Zupci” koji se realizuje u saradnji sa mađarskom kompanijom, vjetropark “Hrgud”, kao i hidroelektrane “Dabar”, “Bistrica”, “Mrsovo” i “Hidroelektrana na gornjoj Drini”.

On je napomenuo da će osim investicija, tema ovogodišnjeg samita u Trebinju biti i dekarbonizacija, primjena smart tehnologija u upravljanju elektroenergetskim sistemima, energetska kriza, čiji teret su i neke razvijene zemlje prebacile na građane i privrednike, što u Republici Srpskoj nije slučaj.

Tamindžija je napomenuo da će na predstojećem samitu u Trebinju učestvovati donosioci odluka, investitori i stručnjaci za energetiku, te podsjetio da na kraju samita svake godine budu doneseni značajni zaključci.

Četvrti Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023” biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”, na kome je do sada prijavljeno rekordnih više od 600 učesnika, a najavljeno je i učešće ministra inostranih poslova Mađarske Petra Sijarta.

Samit organizuju ERS, grad Trebinje i preduzeće “SET Trebinje”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Učesnici samita će odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od skoro 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti