Tamindžija: HET po završetku investicija kvalitativno najjači sistem u Evropi

17.03.2023 Vijesti

Na Samitu energetike “SET Trebinje 2023”, koji je već prerastao regionalne okvire, razgovaraće se o investicijama i projektima kao što je hidroenergetski sistem Trebišnjice, po čijem završetku će to biti kvalitativno najjači sistem u Evropi, izjavio je Srni izvršni direktor u “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET) Ilija Tamindžija.

Tamindžija je istakao da će završetkom hidroelektrana “Dabar” i “Bileća” iz tog sistema duplo biti uvećan bilans HET-a, te podsjetio da su nedavno dobili koncesiju za izgradnju HE “Bileća”.

On je ocijenio da je i energetski samit u Trebinju, koji se održava četvrti put, uticao na to da “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) izabere investicioni put jer se, kako je istakao, energetska kriza može pobijediti jedino velikim investicijama.

Tamindžija je podsjetio da ERS ima u izgradnji ili pripremi šest velikih energetskih objekata u hidro, solar i vjetro energiji, a to su solarni park “Zupci” koji se realizuje u saradnji sa mađarskom kompanijom, vjetropark “Hrgud”, kao i hidroelektrane “Dabar”, “Bistrica”, “Mrsovo” i “Hidroelektrana na gornjoj Drini”.

On je napomenuo da će osim investicija, tema ovogodišnjeg samita u Trebinju biti i dekarbonizacija, primjena smart tehnologija u upravljanju elektroenergetskim sistemima, energetska kriza, čiji teret su i neke razvijene zemlje prebacile na građane i privrednike, što u Republici Srpskoj nije slučaj.

Tamindžija je napomenuo da će na predstojećem samitu u Trebinju učestvovati donosioci odluka, investitori i stručnjaci za energetiku, te podsjetio da na kraju samita svake godine budu doneseni značajni zaključci.

Četvrti Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023” biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”, na kome je do sada prijavljeno rekordnih više od 600 učesnika, a najavljeno je i učešće ministra inostranih poslova Mađarske Petra Sijarta.

Samit organizuju ERS, grad Trebinje i preduzeće “SET Trebinje”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Učesnici samita će odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od skoro 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti