“Tesla” će pod haubu ugrađivati dijelove iz Bijeljine

18.01.2023 Vijesti

U njemačkoj fabrici “Pass”, koja posluje u Semberiji i proizvodi savitljive cijevi za protok tečnosti raznih profila, a koje se ugrađuju u više tipova automobila renomiranih proizvođača, trebalo bi da se počnu praviti ovi dijelovi i za svjetski poznat brend vozila “Tesla”.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne novine” Rado Maletić, direktor ove fabrike, koji je dodao da će to uzrokovati i otvaranje novih radnih mjesta.

“Mi radimo za velike brendove dijelove za protok raznih vrsta tečnosti i to sve ide ispod haube. Radimo razne cjevčice, sve što podnosi veliku temperaturu. ‘Tesla’ je već došao u Njemačku i ‘Pass’ je dobio prostor da konkuriše, odnosno da radi određene proizvode za ‘Teslu’. Ti dijelovi, odnosno pojedini proizvodi, koje ‘Pass’ radi naveliko, došli bi u Bijeljinu i došlo bi do uvećanja i proširenja postojeće proizvodnje, a to bi donijelo i nova radna mjesta”, rekao je Maletić.

On je uvjeren da bi se to u Bijeljini trebalo desiti, te dodaje da će “Pass” u ovom gradu, koji već zapošljava više od 1.000 ljudi, ako to zaživi, doći do brojke od 1.500 zaposlenih.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović takođe podsjeća da u ovom gradu već imaju kompaniju “Pass”, koja proizvodi automobilske dijelove za strano tržište i u toj oblasti ostvaruje značajne poslovne uspjehe, pa se nadaju da će se najave o proširenju ovog proizvodnog sektora obistiniti.

“Grad Bijeljina u okviru svojih nadležnosti svakom investitoru izlazi u susret koliko je god to moguće, imamo spremne poslovne zone, na odličnom smo geostrateškom položaju, za dvije godine ćemo s Evropom biti povezani auto-putem”, rekao je Petrović za “Nezavisne novine”.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina, ističe da je taj grad u posljednje vrijeme postao atraktivan investitorima i zbog gradnje auto-puta, koji će ovaj grad povezati sa Beogradom i Banjalukom, a što su ogromna tržišta.

“Ne iznenađuje me ta vijest o ‘Tesli’. Mislim da će Bijeljina u narednih 10-15 godina biti plodno tlo za investicije, a na nama iz administracije je da svim tim ljudima, koji su zainteresovani da investiraju, to maksimalno olakšamo i ubrzamo posao. Naravno da bih bio srećan da se obistini to sa ‘Teslom’, ali i bilo kojom drugom kompanijom koja će zaposliti ljude i ovdje donijeti neku novu vrijednost”, rekao je Đurđević za “Nezavisne novine”.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, kaže da planira da se sastane sa direktorom fabrike “Pass” u ovom gradu, te ističe da je riječ o sredini koja je plodno tlo za investiranje.

“Mislim da je riječ o dobroj vijesti. Sigurno je da tu postoje određena ograničenja, pitanje je kako obezbijediti i dodatnu radnu snagu, ali to su pitanja koja zavređuju pažnju i ozbiljniji angažman, kako Privredne komore, tako i resornog ministarstva, Vlade i tako dalje”, naglašava Savić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Milica Marković, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kaže da o priči u vezi sa “Teslom” nema zvanične informacije, ali je raduje ako se to obistini.

“To sigurno znači proširenje kapaciteta i dobra je priča sa stanovišta novih radnih mjesta. Mi imamo dobru saradnju sa fabrikom ‘Pass’, mi ih vodimo kao pozitivan primjer stranih investicija kod nas. Bijeljina ima čak i neke prednosti koje drugi gradovi u BiH nemaju, blizu je granice sa EU i blizu Srbiji, ona je raskrsnica puteva. Bijeljina, kao grad u ravnici, ima šta da ponudi, a dobiće i auto-put, što će biti još veća prednost, budući da je putna infrastruktura veoma bitna za strane investitore”, navela je Markovićeva za “Nezavisne novine”.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti