Tražiće se radnik više: Poslodavci u Srpskoj očekuju povećanje poslovanja

19.01.2023 Vijesti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Većina poslodavaca u Republici Srpskoj, posebno iz oblasti uslužnih djelatnosti, u ovoj godini očekuje povećanje obima poslovanja, kao i bolje finansijske rezultate.

Skoro polovina planira zapošljavanje dodatnih radnika, a optimizam podgrijavaju dobri lanjski rezultati.

Prema istraživanju tržišta rada 2022/2023. u Srpskoj, koje je sproveo Zavod za zapošljavanje RS, protekla godina bila je u znaku pozitivnih trendova i po obimu poslovanja i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca 52,6 odsto lani je imao povećanje obima poslovanja, dok je 51,2 odsto zabilježilo porast finansijskih rezultata.

Ovakvi trendovi poslovanja predstavljaju pozitivan indikator za mogućnosti novog zapošljavanja, tako da 57,4 odsto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a 56,8 odsto očekuje i bolje finansijske rezultate. Prema vrsti djelatnosti rast obima poslovanja očekuje čak 61 odsto poslodavaca iz uslužnog sektora.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.015 poslodavaca širom Srpske sa 52.448 radnika pokazuje da 49,9 odsto, odnosno 507 poslodavaca, planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika.

Međutim, u strukturi traženih zanimanja i dalje dominiraju ona sa nižim stepenom obrazovanja i uglavnom je riječ o trgovcima, obućarima, šivačima, konobarima, stolarima, vozačima i zidarima.

Od ukupno anketiranih, tek 14,4 odsto poslodavaca planira uvođenje novih tehnologija u proces rada, dok 3,3, odsto najavljuje otpuštanja viška zaposlenih.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović rekao je da očekuju rast u sektoru ugostiteljstva i turizma.

– Iza nas su tri veoma izazovne godine, koje su obilježili korona i nedostatak radnika. Prošle godine imali smo veliki odliv radnika u turistička mjesta na primorju i pred nama je zapravo okretanje te situacije. Treba da radimo na unapređenju turizma i ugostiteljstva – rekao je Kurtinović.

Naglasio je da je teško i mukotrpno vratiti one koji su već otišli.

– Moramo naći način da pružimo što bolje uslove radnicima koji su ostali kod nas, da ih sačuvamo. Teško da u skorijoj budućnosti plate kod nas mogu dostići one na primorju, ali se mora ići na to da plate u ugostiteljstvu idu na račun u ukupnom iznosu, bez koverti. Sa tim bismo im sigurno dali veće šanse za opstanak ovdje – istakao je Kurtinović, dodavši da se mora raditi i na poboljšanju uslova rada, kao i odnosa prema radnicima.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kaže da sve više inostranih firmi želi da posluje sa firmama iz Srpske.

– Usljed rasta troškova transporta i rada Kina više nije obećana zemlja, pada interesovanje za niskoakumulativne privredne djelatnosti tamo i to je posljedica prebacivanja tih poslova sa azijskog na evropsko tržište, a Balkan je i dalje najbolja destinacija za to. Uz sve to očekujemo više posla, a sa druge strane sklapajući ugovore za ovu godinu našim inopartnerima dali smo do znanja da ćemo morati pratiti inflatorna kretanja i u skladu s tim podizati cijene svojih usluga – rekao je Pazurević, koji je vlasnik i direktor fabrike obuće “Sanino” koja posluje u Derventi i Prnjavoru.

Rast plata

Istraživanje Zavoda za zapošljavanje RS pokazuje da 62,7 odsto anketiranih poslodavaca u ovoj godini planira da poveća plate zaposlenima. Posmatrano po djelatnostima, najveći procenat poslodavaca koji planiraju da povećaju plate, 67,6 odsto njih je iz oblasti industrijskih djelatnosti, piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti