Trebinje prerasta u centar kongresnog turizma: Budući kongresni centar gradiće se u zoni Novog Trebinja

06.03.2024 Vijesti

Trebinje se već odavno potvrdilo kao popularan centar vjerskog, tranzitnog i vinskog turizma, a zahvaljujući brojnim manifestacijama, kongresima, i naučnim skupovima koji se održavaju u ovom gradu, na putu je da postane i centar kongresnog turizma.

Svakako, najeminentniji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru dešavanja je Samit energetike koji se u Trebinju održava od 2020. godine, i ovog proljeća bilježi mali jubilej – pola decenije uspješnog postojanja i rada.

Jedan od najprepoznatljivijih  skupova  u  ovom dijelu Evrope, koji iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka i poslovnih ljudi  iz  oblasti energetike, održava se u Kulturnom centru  u Trebinju, čija sala sa oko 300 mjesta odavno ne zadovoljava potrebe ovog, ali i drugih sličnih poslovnih i stručnih okupljanja  kojima je Trebinje domaćin.

Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je konkurs za idejno rješenje budućeg kongresnog centra

“ Samit energetike je pokazao da postoje potrebe za jednim takvim objektom. Konkurs je otvoren do 7. marta i  nakon izbora najboljeg rješenja, koje će ocijeniti komisija sa dekanima arhitektonskih fakulteta iz regiona,  slijedi izrada projektne dokumentacije. Gradnja Kongresnog centra trebalo bi da počne u 2025. ili 2026. godini. Vjerujem da ćemo izabrano rješenje predstaviti javnosti tokom Samita energetike,  koji počinje 20. marta “, najavio je Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Ove godine Samit energetike Trebinje okuplja oko hiljadu učesnika i taj broj je iz godine u godinu sve veći

“Samit je i  vijesnik dolaska turističke sezone, i u to vrijeme smještajni kapaciteti u gradu su maksimalno popunjeni i traži se mjesto više. Zato je i važna incijativa za gradnju kongresnog centra koji bi zadovoljio potrebe  ovako velikog i važnog skupa”, kaže direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

Puna podrška Grada Trebinja

“Već prošle godine smo za vrijeme trajanja Samita energetike konstatovali da postoji realna potreba za gradnjom kongresnog kompleksa jer su potrebe prevazišle naše kapacitete. Mi u Kulturnom centru imamo salu sa nekih 300 mjesta, a Samit je imao 900 učesnika. Ove godine  najavljeno je  oko hiljadu učesnika, što znači da su potrebe sve veće. Zato smo u saradnji sa Elektroprivredom i Vladom Republike Srpske ušli u tu priču, da se raspiše konkurs za gradnju budućeg kongresnog centra “, kazao je  gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić .

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebalo bi da bude izgrađen u zoni Novog Trebinja, na potezu Dražin do- Gomiljani- Duži.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti