Treći sajam zemalja Centralne i Istočne Evrope u Kini okupio rekordan broj učesnika

18.05.2023 Vijesti

Ovogodišnji, 3. sajam zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se održava u Ningbou, privukao je rekordan broj učesnika. Svoje proizvode predstavile su i zemlje Zapadnog Balkana, među njima, na policama su se našli i oni iz Republike Srpske. Lepeza proizvoda koju kompanije žele da pretstave ogromnom kineskom tržištu je bogata – od onih poljoprivrednih, preko alkoholnih i bezalkoholnih pića, do skijaške opreme.

Govoreći na ceremoniji otvaranja, Vang Јong, potpredsjendik 14. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije, rekao je da je poslednjih godina uz zajedničke napore svih strana, ekonomska i trgovinska saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope oživjela i postigla dobre rezultate.

– Kina je spremna da radi sa svim stranama na kontinuiranom oslobađanju potencijala saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali i da zajedno promovišemo stabilnu i dugoročnu praktičnu saradnju između naših zemalja – rekao je Vang.

Ovogodišnji počasni gost 3. sajma zemalja Centralne i Istočne Evrope je Mađarska. Ministar vanskih poslova Mađarske, Peter Sijarto, rekao je da Mađarska Kinu smatra strateškim partnerom i važnom razvojnom šansom. Na ceremoniji otvaranja prisutnima se video porukom obratio i ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekavši da su odnosi Kine i Srbije najbolji u istoriji, prvenstveno zahvaljujući dobrom odnosu predsjednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

– Naše odnose produbljujemo aktivnim učešćem u mehanizmu sardnje Kina CIEZ i inicijativi Pojas i put – rekao je Mali.

Od 2012. godine trgovina Kine sa zemljama Srednje i Istočne Evrope rasla je u prosjeku 8,1 odsto godišnje. U prva četiri mjeseca 2023. godine, ona je porasla za 2,8 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

Obim sajma i stabilan rast trgovine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, naglašava veliki potencijal za dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje između ovih zemalja, bez obzira na geopolitičku situaciju koja dolazi od antikineskih snaga u regionu, koje imaju za cilj slabljenje veza između Kine i zemalja CIE, kažu analitičari.

Takav potencijal se ogleda u rekordnom učešću na ovogodišnjem sajmu, koji je privukao više od 3000 izlagača, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu manifestaciju.

Sajam se održava od 16. do 20. maja u Ningbou u istočnoj kineskoj provinciji Šežan.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti

Vučić posjetio štand Republike Srpske, dočekao ga ministar Šulić

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i štand sa turističkom…

22.02.2024 Vijesti

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti