U 2024. Rogatica izdvaja 9,6 mil KM za investicione planove

27.12.2023 Vijesti

Strategija razvoja opštine Rogatica za period 2018 – 2027. godine i iz objektivnih razloga nezavršenih nekoliko većih projekata biće i naredne godine osnova programa rada načelnika Rogatica Milorada Jagodića, koji za Glas Srpske kaže da je 2024. na prvom mjestu nastavak izgradnje sportske dvorane u okviru Sportsko-rekreativnog centra 9. januar.

– Riječ je o trećoj fazi gradnje objekta sa 873 mjesta za sjedenje, suterenom, prizemljem i spratom, u kojem treba da budu održavane utakmice svih dvoranskih sportova, a imaće terene za odbojku, košarku, rukomet i tenis – kazuje Jagodić.

Drugi i treći prioritet, koji će, kaže ponuditi na usvajanje lokalnom parlamentu na prvoj narednoj sjednici, je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom naselju, koje treba da nikne na obalama Rakitnice.

– Tu već naredne građevinske sezone treba da budu izgrađene prve porodične kuće i društveni objekti, jer je upravo okončan javni oglas za ustupanje prvih 15 placeva. Tu je i završna faza izgradnje vodovodnog sistema u prigradskom naselju Plješevica, koje se širi i povećava iz godine u godinu te u Ćemanovićima i Donji Seljanima, gdje sa glavnog vodovoda voda treba da stigne u više od 200 domaćinstava – navodi Jagodić i dodaje da je među prioritetima i voda i kanalizaciona mreža u naselju Zakula, Kruščica i ulici Đenerala Draže, za šta je urađen projekat čija implementacija traje od 2022. sa planom da bude okončana krajem 2025. godine.

Što se tiče privrede, kao baze za sve ostale aktivnosti, Jagodić kaže da će težiti ka stvaranju uslova za veću proizvodnju u drvnoj industriji i podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća.

– Prema iskazanim potrebama i mogućnostima podržavaćemo sve projekte u oblasti poljoprivrede, posebno u sektoru povrtarstva sa proizvodnjom krompira, kao glavne ratarske kulture, od koje živi veliki broj domaćinstava u opštini te stočarstvu i voćarstvu – naglašava Jagodić.

Biće rađeno i na realizaciji druge faze izgradnje gradske tržnice. Cilj je poboljšanje kvaliteta života u užem dijelu opštine.

– Projekat za 2024. obuhvata natkrivanje cjelokupnog prostora tržnice sa najmanje 35 prodajnih tezgi i prateće infrastrukture – voda, kanalizacija, mokri čvor, uz parking-prostor, drvored i neke sitnije dijelove kojim će funkcionalno biti popravljen i uljepšan ovaj objekat pa i sama Rogatica – ističe prvi čovjek Rogatice.

Među 27 većih i manjih prioriteta, koliko ih je načelnik stavio u svoj program rada, je i priprema studije izvodljivosti dovođenja vode iz Bereškog vrela sa područja Sokoca, popravka vodovodne mreže u naselju Živaljevina, zamjena starih cijevi u mjesnoj zajednici Mesići te izgradnja kaptaže mjesnog izvorišta i postavljanje pumpne stanice u Osovu.

Dobar dio planiranog pratiće opštinski budžet, koji je za 2024. stao na 9,6 mil KM, a računa se i na podršku i Vlade Republike Srpske i vlasti sa nivoa BiH te donacije međunarodnih organizacija.

Natalitet

Pored privrednog i lokalnog razvoja dosta prostora u programu rada načelnika i opštinske uprave našla su i pitanja društvenog razvoja. U prvom redu je podrška modernizaciji i opremanju vrtića Bambi, Osnovne škole i Srednjoškolskog centra, a tu je i nastavak stimulisanja nataliteta kroz povećanje novčane pomoći roditeljima za svako novorođeno dijete i finansijske pomoći bračnim parovima pri liječenju steriliteta.

Dodatni napori opštinske administracije biće usmjereni prema poboljšanju života demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca, RVI i posebno penzionera, kojih je na području opštine oko 2.000.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti