U Banjaluci otvoren “Balkan solar samit” – promocija zelene energije i zaštite životne sredine

08.02.2024 Vijesti
Balkan solar samitFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni “Balkan solar samit” posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je električna energija preduslov razvoja i da će se u narednom periodu više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, te poručio da je dvodnevna konferencija “Balkan solar samit” koja se održava u Banjaluci dobra prilika da se dobiju odgovori na ključna pitanja iz ove oblasti.

– Očekujem da “Balkan solar samit” postane tradicionalno mjesto okupljanja. Samit ima podršku Vlade i naših kompanija i drago nam je da smo domaćini ovog značajnog skupa – rekao je Višković.

Već za sutra, on je najavio razgovore sa potencijalnim investitorima u sektor solarne energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je održavanje “Balkan solar samita” u Banjaluci potvrda da su prepoznate politike Republike Srpske u razvoju energetskog sektora.

– To potvrđuje da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva Srpske da energetika zauzme adekvatno mjesto da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Evropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. I da pokažemo spremnost za dalji razvoj energetike, pa i energetske stabilnosti i bezbjednosti, kako Srpske tako i Federacije BiH – rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će ministarstvo koje vodi i dalje davati podršku promocijama svih napora entitetskih struktura na jačanju energetskog sektora i njegovih potencijala.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je Srpska veoma aktivna u procesu dekarbonizacije, te da je “Balkan solar samit” prilika da se razmijene iskustva u toj oblasti.

Đokić je naveo da je krajnji cilj da se proces dekarbonizacije okonča do 2050. godine, dodajući da će na samitu, koji je danas otvoren u Banjaluci, biti razmijenjena iskustva stručnjaka, budućih investitora i donosioca zakonodavnih rješenja.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka domaćin ove značajne konferencije, te istakao da su obnovljivi izvori energije aktuelna tema.

– Dajemo podršku ovom samitu jer on sve više poprima, ne samo regionalni, nego i međunarodni karakter i okuplja stručnjake iz cijelog svijeta. Pratimo proces dekarbonizacije i preuzimanje direktiva EU s ciljem ispunjavanja prioriteta iz zelenog plana za zapadni Balkan – rekao je Klokić.

On se nada da će učesnici ovogodišnjeg samita, razmjenom iskustava i znanja, doći do rješenja koja će omogućiti realizaciju novih projekata.

Otvaranju samita prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i ministar za evropske integrcije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Na samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, Elektroprivrede Republike Srpske, javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Generalni pokrovitelj skupa je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti