U Gradišci otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

26.02.2021 Vijesti

Danas je u u okviru projekta „Gradiška – grad drveta“ u Gradišci svečano otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji. Na press konferenciji organizovanoj tim povodom, predstavljeni su glavni projektni ciljevi, planirane aktivnosti, kao i partneri na projektu.

Primjenom savremene opreme i digitalnih alata, Centar za istraživanje i razvoj će omogućiti brojne usluge za razvoj poslovanja kompanija u drvoprerađivačkoj industriji, te doprinjeti stvaranju novih i visokokvalitetnih radnih mjesta na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM. Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU Tehnička škola u Gradišci i BOR d.o.o. Gradiška.

„Danas otvaramo Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji koji će da pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u gradu Gradiška i opštinama Srbac, Laktaši i Kozarska Dubica. Centar će im pomoći da postanu kompetitivniji na domaćem i međunarodnim tržištima. Ja se nadam da će ovaj Centar za istraživanje i razvoj biti iskorišten dobro od strane lokalnih malih i srednjih preduzeća kako bi im se pomogao proces njihovog ubrzanog oporavka koji je zasnovan na održivom rastu.“, izjavio je Stefano Donati, šef Regionalne kancelarije u Banjoj Luci pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Nema nauke bez saradnje sa privredom i nema privrede bez potpunog korišćenja svih naučnoistraživačkih potencijala koje mi imamo. Centar za istraživanje i razvoj u oblasti drvoprivrede koji smo danas otvorili ovdje u Gradišci će sigurno biti mjesto okupljanja i stvaranja potpuno novog eko sistema u koji su uključeni gradska administracija, obrazovni sektor kroz Tehničku školu i privreda kroz saradnju sa osam drvoprerađivačkih kompanija. Ovo je dobar model koji ćemo mi pokušati sa nivoa Vlade i u saradnjia sa potencijalnim donatorima i svim drugim zainteresovanim stranama, da kopiramo i na ostale regije i da primjenjujemo jedan ovakav model zato što smatramo da je ovaj model primjenjiv.“ , izjavio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske.

“Gradska uprava je zajedno sa odijeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i međunarodne projekte i Razvojnom agencijom grada Gradiške, prepoznala da su našoj drvnoj industriji neophodni novi proizvodi, nove tehnologije, novo unaprijeđenje zato što tehnologije na ovim prostorima dosta zaostaju za tehnologijama sa prostora EU. Ovdje ćemo stvoriti mogućnost da se zaposle mladi ljudi, da oni ovdje kreiraju, modeliraju, dizajniraju nove proizvode iz oblasti drvoprerade. Da to onda putem naše Tehničke škole pravimo prototip uz pomoć privatne kompanije „Bor“ i da naši proizvođači uzlaze u serijsku proizvodnju.“,  izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti