U Loparama počela s radom prva “prozjumer” solarna elektrana u BiH

06.12.2023 Vijesti

U Srednjoškolskom centru Vuk Karadžić Lopare počela je sa radom prva prosumer (producer+consumer) solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 (KW) kilovata .

Navedena elektrana je rezultat sprovođenja sporazuma koji je načelnik opštine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice u februaru mjesecu tekuće godine, potpisao sa članom upravnog odbora RESET – Centra za održivu energetsku tranziciju Damirom Miljevićem.

– Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja – rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama.

Stanić je naveo da je projekat finasiran sredstvima iz fondova Evropske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, izvođačima radova, RESET – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji Front Slobode, preduzeću Elektro-Bijeljina i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Rado Savić je izrazio lični ponos što je prva solarna elektrana navedenog tipa u BiH puštena u rad baš u Loparama.

– Udruženo je više subjekata u realizaciji ovog projekta i to je rezultiralo danas ovim svečanim činom – istakao je Savić.

Damir Miljević, član upravnog odbora RESET-a, je izrazio zadovoljstvo što je, nakon tri godine saradnje na energetskoj tranziciji sa opštinom Lopare, dočekano da prva konkretna investicija, prva solarna elektrana u BiH u vlasništvu kupac – proizvođač, bude na području navedene opštine.

– Pogotovo nam je drago što je jedan takav objekat iznikao na javnoj ustanovi, što treba biti putokaz i za druge lokalne zajednice – naveo je Miljević.

– Predviđeno je da elektrana godišnje proizvodi 36. 000 (KWh) kilovat časova, što su ukupne godišnje potrebe škole i imamo mogućnost proširenja sistema – rekao je Samir Avdaković iz sarajevskog Instituta za napredne sisteme i tehnologije.

On je kazao da su, pored same elektrane, instalirani i monitori na kojima učenici, nastavnici i drugi zainteresovani, vide u svakom momentu proizvodnju i potrošnju električne energije, što doprinosi unapređenju obrazovnog procesa.

Elektranu je svečano pustio u rad Ivan Božić, učenik 2. razreda Tehničara računarstva Srednjoškolskog centra Vuk Karadžić, prenosi Novi Glas.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti