U objekte vodoprivrede u Semberiji uloženo 50 miliona KM

07.06.2021 Vijesti
Boris Pašalić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas u Bijeljini vodoprivredni objekat Ustava-Janja u čiju je rekonstrukciju Vlada Srpske uložila 400.000 KM i obezbijedila funkcionalnu regulaciju protoka vode rijeke Drine kroz grad.

Pašalić je rekao novinarima da su sredstva obezbijeđena zahvaljujući uštedama na nekim drugim projektima i naveo da je u Janji urađen i važan projekat regulacije rijeke Janje duž dva kilometra, vrijedan sedam miliona maraka.

“Od poplava 2014. godine u vodoprivredne objekte u Bijeljini uloženo je oko 50 miliona maraka”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je područje u koje je uloženo najviše sredstava posljednjih godina i stvorena potpuno drugačija situacija kada je u pitanju zaštita od poplava.

“Ono što nismo uradili i što nam je sljedeći korak je izgradnja Drinskog nasipa i u narednih mjesec dana planira se objava poziva za izgradnju prve dionice od 2,2 kilometra, vrijednosti 1,6 miliona evra iz projekta sa Evropskom investicionom bankom”, najavio je Pašalić.

On je dodao da se eksproprijacija zemljišta na trasi za Drinski nasip obavlja sa cijenom sličnom kod eksproprijacije za autoput i da su na dionici čija će izgradnja početi riješeni imovinski odnosi.

“Bitno je da krenemo sa izgradnjom Drinskog nasipa i mislim da ćemo naredne dionice rješavati u toku izgradnje”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, nastavljaju se razgovori sa Gradskom upravom da se završi posao oko eksproprijacije zemljišta za nasip, jer iz tehničkih razloga nije moguća korekcija trase.

Pašalić je najavio i nove investicije u vodoprivredne objekte u Bijeljini poput uređenja glavnog obodnog kanala i rekonstrukcije pumpnih stanica, kao i nastavak investicija u velike, kapitalne projekte navodnjavanja koje je važno za ovaj kraj.

On je podsjetio da su u Semberiji već urađeni sistemi za navodnjavanje u Crnjelovu i Batkoviću, a uslijediće područje Kojčinovca.

Tokom boravka u Bijeljini, Pašalić će posjetiti i Fabriku za preradu voća i povrća “Sava Semberija” i Poljoprivredno dobro “Semberija”.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti