U pripremi program za postavljanje solarnih panela na krovove preduzeća i kuća

05.07.2022 Vijesti

Projektni tim “Elektroprivrede Republike Srpske” priprema program ugradnje solarnih postrojenja na krovove privrednih preduzeća i domaćinstava, a prijava građana će se vršiti elektronskim putem.

Priprema se program za ugradnju malih solarnih postrojenja snage od pet do sedam kilovata za domaćinstva i od 10 do 50 kilovata za privredu, a cilj je da bude postavljeno 50.000 solarnih panela u Republici Srpskoj.

Direktor Direkcije za poslove operatora distrubutivnog sistema u ovom preduzeću Sanja Rikalo rekla je Srni da se trenutno radi na izradi poziva, prijavnih listova, adaptaciji softvera te promotivnog materijala, navodeći da će uskoro biti poznato kada će biti raspisan javni poziv za ovaj projekat.

“Očekujemo veliku zainteresovanost građana za ovaj projekat. Prijava domaćinstava će se vršiti na 45 šaltera javnog snabdijevanja, elektronskim putem, uz pomoć šalterskih radnika”, objasnila je Rikalova.

Ona je dodala da je u toku izrada promotivnog filma koji će putem medija biti predstavljen građanima Republike Srpske.

Rikalova je istakla da je neophodno razjasniti da je trenutno u toku postavljanje solarnih panela na kuće u trebinjskom naselju Vinogradi, u okviru pilot-projekta “Elektroprivrede Republike Srpske” kroz koji će se dobiti studija uticaja tih 10 fotonaponskih sistema na elektrodistributivnu mrežu.

Ona je navela da kroz ovaj pilot-projekat, gdje “Elektroprivreda” postavlja o svom trošku kompletan fotonaponski sistem, a korisnici imaju godinu dana grejs period da vide na koji način funkcioniše taj sistem i da li im se to isplati.

“Proizvodnja energije sa njihovog fotonaponskog sistema prolazi kroz njihov objekat, troši se, višak se plasira u mrežu, ukoliko ne proizvede dovoljno energije korisnici će platiti nedostajuću energiju svom snabdjevaču”, objasnila je Rikalova, dodajući da je naselje Vinogradi izabrano zbog svog položaja.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ranije Srni da će u Srpskoj biti realizovan program ugradnje malih solarnih postrojenja snage od pet do sedam kilovata, a cilj je da ih bude postavljeno 50.000.

“Plan je da mala solarna postrojenja budu postavljena na krovove privrednih preduzeća i domaćinstava. Ovaj program je višegodišnji i izuzetno je značajan za Republiku Srpsku”, rekao je Đokić.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti