U Sankt Peterburgu održan vebinar “Investicioni potencijal Republike Srpske”

21.09.2022 Vijesti

U Sankt Peterburgu održan vebinar “Investicioni potencijal Republike Srpske”. Događaj je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji zajedno sa Privrednom komorom Sankt Peterburga uz podršku Privredne komore Republike Srpske i Komiteta za spoljne poslove Sankt Peterburga.

Događaju je prisustvovalo 29 peterburških kompanija iz različitih oblasti djelatnosti.

Na početku prisutnima se video porukom obratio šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, koji je ukazao na veliki potencijal saradnje sa Republikom Srpskom, s obzirom da Republika Srpska nije uvela sankcije Rusiji, a ruskim turistima i dalje nije potrebna viza za posjetu Republici Srpskoj.

Takođe, pročitana je pozdravna riječ predsjednika Privredne komore Republike Srpske Pere Ćorića u kojoj je istaknuto da je tržište Rusije za veliki broj kompanija iz Srpske prezahtjevno, jer moraju obezbijediti isporuku velike količine robe, poštujući kontinuitet i obezbjeđujući konkurentne cijene.

– Ali, s druge strane, siguran sam da imamo privrednike koji su spremni da, kreirajući dugoročne planove, ispune sve potrebne uslove za izvoz u Rusiju – naglasio je Ćorić.

Kako je napomenuo predstavnik Komiteta za spoljne poslove Sankt Peterburga, ove godine saradnja Republike Srpske i Sankt Peterburga puni 15 godina. Održani vebinar je uvodni događaj na kojem su kompanije iz Sankt Peterburga upoznate sa opštim uslovima ulaganja u Republiku Srpsku, kao i sa ključnim industrijama u regionu.

Svrha vebinara je da se identifikuju oblasti od interesa za kompanije iz Sankt Peterburga, nakon čega će biti organizovane praktične uže konferencije.

Tokom vebinara ruski učesnici pokazali su interesovanje za različite oblasti, među kojima su industrija kože i tekstila, odnosno nabavka sirovina, tkanina i galanterije, kao i sektor turizma. Osim toga, peterburške kompanije zainteresovane su za prehrambene proizvode, proizvode od drveta, elektroniku iz Republike Srpske i proizvodnju sirovina za hemijsku industriju.

Sa peterburške strane je stigao prijedlog da se razmotri mogućnost snabdijevanja Republike Srpske ruskim đubrivima.

U okviru vebinara upućen je i poziv srpskoj strani za učešće na Međunarodnom forumu „Ruski industrijalac“ koji se održava u periodu od 29. novembra do 1. decembra 2022. godine u Sankt Peterburgu. Ciljevi foruma su demonstracija najnovije opreme, predstavljanje savremenih tehnologija i građevinskih materijala, inovativnih rješenja za različite industrije, traženje potencijalnih kupaca i jačanje partnerskih odnosa.

Pored toga, tokom vebinara uočena su pitanja koja zahtijevaju dalju razradu, a to su logistika i međunarodne finansijske transakcije, uzimajući u obzir trenutna ograničenja.

Na kraju vebinara je konstatovano da je Republika Srpska otvorena za novu saradnju u različitim oblastima.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti