U toku izgradnja pogona za pakovanje proizvoda u Trebinju – Boljom ambalažom do inostranog tržišta

26.10.2023 Vijesti
Ilustracija (Foto: photka/shutterstock.com)

Da bi se proizvodi lokalnih poljoporivrednika našli na tržištima van Republike Srpske, neophodno je da se prođu određene procedure i testiranja. Važnu ulogu ima i adekvatna ambalaža, bez koje izvoz ne bi bio moguć.

Takva situacija, navela je da Razvojna agencija grada Trebinja u saradnji sa Agrarnim fondom i Gradom Trebinjem, pokrene novu investiciju u oblasti poljprivrede. Riječ je o projektu izgradnje pogona za pakovanje proizvoda u Popovom polju, sa ciljem da se našim proizvođačima olakša mogućnost izvoza istih iz zemlje.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, istakao je ovo četvrti put za redom da su prošli poljoprivredni projekat Investicione razvojne banke RS, gdje su im odobrane sredstva u iznosu od 120 mil KM, te je dodao da je Trebinje jedina lokalna zajednica u RS, kojoj su odobrene takve vrste projekata, prenosi Trebinjedanas.

– U planu je da u Petrovom polju, izgradimo pogon za pakovanje, za početak će biti objekat od 50 kvadratnih metara. Nabavićemo sve mašine za pakovanje džemova, sireva, sokova, etiketirke, sterilizatori za flaše, tegle i tako dalje – naglasio je Dutina.

Prema riječima Veselina Dutine, tenderske procedure su završene i u toku je izvođenje građevinskih radova na objektu.

Postavlja se pitanje, koje benefite će dobiti lokalni proizvođači i koliko će im ovaj projekat pomoći u izvozu svojih proizvoda?

– Sa proizvođačima sa kojima sarađujemo imaćemo potpisan ugovor o otkupu proizvoda. To znači da će oni u pogonima Agrarnog fonda pakovati proizvode, mi ćemo dobiti sva odobrenja koja su potrebna i na takav način će se proizvodi naših poljoprivrednika moći naći na drugim tržištima – objašnjava direktor Agrarnog fonda.

Projekat izgradnje pogona za pakovanje proizvoda donijeće olakšice u izvozu Hercegovačkih proizvoda, proizvođačima širenje na druga tržišta, ali će i dodatno ojačati kult proizvoda, koji se vezuju za naše podneblje.

(eKapija)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti