Ugljevik: Đokić najavio investiciju od 50 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu gipsa (VIDEO)

19.05.2023 Uncategorized

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je, tokom posjete Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”, investiciju od 50 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu gipsa kao produkta odsumporavanja i otvaranje novih 100 radnih mjesta. Obišao je i radove na redovnom godišnjem remontu u termoelektrani, koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i poveća obim proizvodnje električne energije.

Nova investicija sa kineskom kompanijom “BNBM”, u kojoj je RiTE Ugljevik jedan od akcionara, otvara novu stranicu rada i razvoja. Panirano je da bude realizovana u narednih nekoliko godina.

– Oko 40 miliona kvadratnih metara gipsanih ploča bi se proizvodilo u tom proizvodnom objektu i ja sam uvjeren da je to značajno za ovaj kraj i da će biti prihvaćeno ovdje i Republici Srpskoj. Јedan veliki doprinos daljem rastu industrijske proizvodnje u Srpskoj – rekao je Đokić.

Podsjetio je na veliku investiciju iz 2017. godine u sistemu za odsumporavanje dimnih gasova, koji je za nekoliko decenija produžio radni vijek elektrane. Kaže da je ona sada vrlo mali zagađivač i da će novom investicijom tehnološki proces biti zaokružen. Izrazio je zahvalnost aktuelnom rukovodstvu preduzeća i svima koji su godinama radili da bi se omogućila ova investicija, za koju je ključnu saglasnost dala Vlada Srpske.

– Poslije odluka Nadzornog odbora, uprave preduzeća, Vlade Republike Srpske, danas je i Skupština akcionara donijela odluku da možemo potpisati ugovore o prodaji gipsa i uglja sa BMBM Ugljevik, tako da bi se stvorili uslovi za pokretanje investicije – gradnje fabrike gipsa u Ugljeviku, to će mnogo značiti kako za Ugljevik tako i za Srpsku – istakao je Diko Cvijetinović, direktor RiTE “Ugljevik”.

Radovi na redovnom godišnjem remontu u RiTE treba da ojačaju pogonsku spremnost i povećaju obim proizvodnje električne energije. Remont, koji je počeo 8. maja trebalo bi da bude završen 23. juna .

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Univerzitet iz Šangaja partner Srpskoj u transferu tehnologija u oblasti medicine, predloženo osnivanje inovacionog centra u Banjaluci

​Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je uspostavljanje transfera…

23.11.2023 Uncategorized

UKC RS dobija moderan objekat za liječenje oboljelih od malignih bolesti

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području,…

04.10.2023 Uncategorized

Privredna komora: Izuzetno značajno imati Azerbejdžan za poslovnog partnera

Energetika je jedan od najsnažnijih privrednih sektora Republike Srpske sa ogromnim potencijalima i mogućnostima za…

23.08.2023 Uncategorized

Za direktna ulaganja u 2023. privrednim subjektima u Srpskoj 14,5 miliona

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna…

17.08.2023 Uncategorized