Ugovor o unapređenju energetske efikasnosti vrijedan šest miliona evra

07.03.2023 Vijesti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Manuel Nesl potpisali su danas ugovor kojim je ozvaničen početak realizacije projekta Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima ukupne vrijednosti oko šest miliona evra.

Od ukupnog iznosa, 4,5 miliona evra je kreditnih sredstava, a oko 1,6 miliona evra iznos grant sredstava koja se obezbjeđuju za sufinansiranje kredita, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je izdavanje garancije za ovaj kredit, a projekat kojim se podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata u Republici Srpskoj, prije svega iz oblasti prosvjete i zdravstva realizovaće republički Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Vipotnik je rekao da postoji potreba za novim projektima u oblasti energetske efikasnosti u javnom sektoru, s obzirom na to da još ima mnogo objekata koje je potrebno sanirati.

On je dodao da ovakvi projekti imaju višestruke koristi za Republiku Srpsku u pogledu smanjenja potrošnje energije, ostvarivanja ušteda u budžetu, smanjenja emisija štetnih gasova, povećanja komfora, ali i pokretanja privredne aktivnosti s obzirom na to da sve radove uglavnom izvode domaće kompanije.

Vipotnik je rekao da je Ministarstvo spremno da pokrene realizaciju novog projekta upravljanja čvrstim otpadom i naveo da prije toga mora postojati jasna vizija kako će se postići finansijska održivost i obezbijediti primjena koncepta cirkularne ekonomije.

On je podsjetio da je straškim planskim dokumentima predviđen regionalni pristup upravaljanja otpadom, odnosno udruživanje više lokalnih zajednica prilikom izgradnje centara za zbrinjavanje otpada, kako bi se smanjili troškovi i povećala održivost.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima pokretanja novih projekata u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, tim prije što od 2017. godine, kada je završena druga faza projekta koji je finansirala Svjetska banka nije bilo značajnijih investicija u ovoj oblasti.

Sagovornici su konstatovali da je dosadašnja saradnja bila veoma uspješna, te da se u narednom periodu može značajno proširiti i da bi EBRD mogao da postane jedan od ključnih partnera Ministarstva, jer, osim povoljnih kreditnih, obezbjeđuje i vrlo značajna grant sredstva.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti