UKC RS dobija moderan objekat za liječenje oboljelih od malignih bolesti

04.10.2023 Uncategorized
Ilustracija (Foto: Ivan Henao/Unsplash)

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području, doveli su do potrebe izgradnje i opremanja novog objekta namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra Srpske.

Cilj ovog projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC-a Srpske, koji će služiti kao centar za smještaj pacijenata na dužem liječenju kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata.

Za novi objekat je namijenjena lokacija na istočnoj padini UKC-a Srpske, a radovi su uveliko u toku.

Objekat je okružen postojećim objektima Klinike za ginekologiju i akušerstvo sa zapadne strane i Klinike za infektivne bolesti sa sjeverne strane, a sa južne i jugoistočne strane su planirani objekti Medicinskog fakulteta i Medicinske škole.

Objekat će raspolagati sa 360 kreveta za duži smještaj i to: Onkologija (190 ležaja), Hematologija (90 ležaja) i 80 ležaja za palijativnu njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti, navodi se u saopštenju.

U objektu je predviđeno 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata, 25 za onkološke pacijente i 25 za hematološke pacijente.

Objekat je spratnosti suteren plus prizemlje plus četiri sprata, gabarita od 30 x 65 metara. Bruto površina je 11.474,02 metara kvadratnih, neto površina je 9.753,69 metara kvadratnih.

U suterenu je predviđena dnevna bolnica i prijemno dijagnostički blok Odjeljenja hematologije. Dio suterena objekta je predviđen za tehničke prostorije.

Suteren objekta će sadržavati terapijski blok dnevne bolnice, prateće prostorije za pripremu i aplikaciju terapije, glavni hol suterena i prijemni hol terapijskog dijela, dio namijenjen za savjetovanje i administraciju, centralni dio sa komunikacijama i servisnim prostorijama, dio sa ambulantama, ljekarskim sobama i sobama za intervenciju i tehničku zonu.

Na nivou suterena formirana je topla veza sa sjevernim krilom u Centralnom medicinskom bloku.

U prizemlju je predviđena dnevna bolnica i prijemno dijagnostički blok odjeljenja onkologije.

Prizemlje objekta sadrži terapijski blok dnevne bolnice, prateće prostorije za pripremu i aplikaciju terapije, glavni hol prizemlja i prijemni hol terapijskog dijela, dio namijenjen za savjetovanje i administraciju, centralni dio sa komunikacijama i servisnim prostorijama, dio sa ambulantama, ljekarskim sobama i sobama za intervenciju.

Spratovi su predviđeni za smještaj pacijenata i to 1. sprat za pacijente hematologije, 2 i 3. sprat za pacijente odjeljenja onkologije, dok je 4. sprat odjeljenje palijativne njege sa intezivnom njegom.

Uz ove kapacitete predviđen je adekvatan broj ljekarskih, specijalističkih i ostalih prostorija namijenjenih za rad i boravak osoblja, prenosi RTRS.

Predviđen je adekvatan broj ulaza prema sadržajima i potrebama funkcionalnog razdvajanja korisnika i adekvatan broj evakuacionih izlaza, kao i topla veza sa objektom sjevernog krila centralnog bloka kliničkog centra.

Vertikalna komunikacija je planirana da se odvija liftovima i stepeništima, sa zasebnim liftovima je planiran prevoz posjetilaca i pacijenata.

Objekat je projektovan tako da osobe sa invaliditetom mogu da pristupe svakom prostoru u objektu i oko objekta.

Podsjećamo, banjalučke firme Paroco-B Medical Equipment i Aragosta invest su izabrane kao najpovoljniji ponuđači za projektovanje, izgradnju i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra RS po principu “ključ u ruke”.

Kako se navodi u obavještenju o dodjeli ugovora, datum zaključenja ugovora je 29. mart 2022. Konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 47.729.952 mil KM, odnosno 55,8 mil KM sa PDV-om.

Izvor: eKapija

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Višemilionska ulaganja: U Čelincu izgradnja mosta preko rijeke Ukrine

U Staroj Dubravi kod Čelinca počinje izgradnje novog mosta na rijeci Ukrini. Vrijednost ove investicije je milion 750…

26.04.2024 Uncategorized

Đokić-Šćelkunov: Podrška razvojnim projektima i mogućnost daljeg investiranja

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog…

22.04.2024 Uncategorized

Univerzitet iz Šangaja partner Srpskoj u transferu tehnologija u oblasti medicine, predloženo osnivanje inovacionog centra u Banjaluci

​Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je uspostavljanje transfera…

23.11.2023 Uncategorized

Privredna komora: Izuzetno značajno imati Azerbejdžan za poslovnog partnera

Energetika je jedan od najsnažnijih privrednih sektora Republike Srpske sa ogromnim potencijalima i mogućnostima za…

23.08.2023 Uncategorized