Univerzitet iz Šangaja partner Srpskoj u transferu tehnologija u oblasti medicine, predloženo osnivanje inovacionog centra u Banjaluci

23.11.2023 Uncategorized
Ilustracija (Foto: belekekin/shutterstock.com)

​Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je uspostavljanje transfera tehnologija u oblasti medicine značajan stratešljki cilj, te da će njegovom postizanju doprinijeti saradnja sa Univerzitetom za medicinu i zdravstvene nauke iz Šangaja.

Ministar Budimir je istakao da je kineska delegacija prenijela spremnost da u Banjaluci bude otvoren inovacioni centar koji treba da izvrši transfer visokih tehnologija u zdravstveni sistem Srpske.

– Očekujem da iz ove saradnje vrlo brzo imamo konkretne projekte – rekao je Budimir, koji je u srijedu u Banjaluci sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom i dekanom Medicinksog fakulteta u Banjaluci Rankom Škrbićem razgovarao sa delegacijom iz Kine.

On je podsjetio da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci postoji Centar za biomedicinska istraživanja, koji će biti dobar partner u realizaciji tih projekata.

Ministar Šeranić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo ugostiti delegaciju iz Šangaja, te podsjetio da je prije nekoliko dana u tom gradu kao šef delegacije Srpske imao priliku da razgovara o saradnji u različitim oblastima.

– Sada otvaramo novi vid saradnje i riječ je o inovacijama i novim tehnologijama u oblasti zdravstva. Riječ je o sistemskom segmentu saradnje kroz oblast visokog obrazovanja i inovacija, što za zdravstveni sistem Srpske mnogo znači – rekao je Šeranić.

Gajanin je rekao da Univerzitet u Banjaluci već ima tradicionalno dobru saradnju sa univerzitetima u Kini, te da je siguran da će saradnja sa Univerzitetom za medicinu i zdravstvene nauke iz Šangaja biti veoma dobra, intenzivna i dinamična.

– Imamo priliku da u Republici Srpskoj bude smješten inovacioni centar koji će biti posvećen transferu nauke i tehnologije u oblasti zdravstvenih i biomedicinskih nauka i naš univerzitet će biti siguran partner u tome – rekao je Gajanin.

Škrbić je rekao da se raduje budućoj saradnji, kada je riječ o transferu tehnologija u oblasti zdravstva i medicine.

– U potpunosti smo spremni za takvu saradnju, koja će doprinijeti razvoju zdravstvene zaštite, ali i naučne oblasti i tehnologija – rekao je on.

Rektor Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke iz Šangaja Vu Tao očekuje da će Kina i Republika Srpska imati plodnu saradnju u oblasti transfera biomedicinskih tehnologija.

– Postoje potencijali i mogućnosti razvoja saradnje na polju inovacionog centra za transfer biomedicinskih tehnologija i nadamo se da ćemo tu saradnju ostvariti i zajednički raditi na realizaciji projekata u toj oblasti – rekao je Tao.

On je istakao da se zajedničkim trudom i radom mogu ostvariti značajni rezultati.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

UKC RS dobija moderan objekat za liječenje oboljelih od malignih bolesti

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području,…

04.10.2023 Uncategorized

Privredna komora: Izuzetno značajno imati Azerbejdžan za poslovnog partnera

Energetika je jedan od najsnažnijih privrednih sektora Republike Srpske sa ogromnim potencijalima i mogućnostima za…

23.08.2023 Uncategorized

Za direktna ulaganja u 2023. privrednim subjektima u Srpskoj 14,5 miliona

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna…

17.08.2023 Uncategorized

Ugljevik: Đokić najavio investiciju od 50 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu gipsa (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je, tokom posjete Rudniku i termoelektrani…

19.05.2023 Uncategorized